Akupunktur


Bli kvitt brillene dine!
Memira er størst i Norden innen øyelaser og linsebytteoperasjoner. Nærsynthet, langsynthet, alderssyn eller skjeve hornhinner? Det første skrittet for å få rettet synsfeilen din, er å komme til en forundersøkelse. Her får du svar på om vi kan behandle din synsfeil. Dine øyne er i trygge hender. Les mer på www.memira.no.


Akupunktur Nina B. Fitje – Kalandseidet – www.akupunktur-bergen.no/
Akupunktur Åsane – Karina Kjellevold – Åsane – www.akupunktur-klinikken.no
Akupunkturalliansen – Sentrum – www.akupunkturalliansen.no
Akupunkturklinikken – Askøy – www.akupunkturklinikken-vest.no
Akupunkturklinikken – Sentrum – www.chimedisin.no
Akupunktursenteret – Sentrum – www.akupunktursenteretbergen.no
Akupunktør Randi Berg – Lægdene www.bergakupunktur.no
Atlasklinikken – Sentrum – www.atlasklinikken.no
Behandling for alle – Sletten senterwww.behandlingforalle.no
Bergen Akupunkturklinikk – Sentrum – www.bergenakupunktur.no
Centrum Kinesiologi – Sentrum – www.centrumkinesiologi.com
Corpus Vita – Nesttun – www.corpusvita.no
Danmarksplass Akupunktur – Danmarksplass – www.dpa.no
Flatøy Naturmedisinske Senter – Frekhaug – www.flatoynaturmedisin.no
Helsesenter i Bergen – Sentrum – www.helsesenteribergen.no
Kinesisk Akupunktur Institutt – Sentrum – www.kai-lin.no
Nyborg Fysioterapi og Akupunktur – Åsane – www.mjaavatn.wordpress.com/about
Vannkanten fysioterapi og akupunktur – Loddefjord – www.vannkantenfysio.no


 


I denne artikkelen kan du lese mer om:
Hva er akupunktur? Hvordan foregår behandlingen? Hva kan behandles? Fungerer behandlingen? Akupunktur for gravide Kosmetisk akupunktur, Akupunktur i kreftbehandlingen

Hva er akupunktur/akupunktør?

Ordet akupunktur kommer fra latinsk. Aku (acus) betyr nål/spiss, punktur (punktura) betyr stikke/punktere. Behandlingsmetoden har eksistert i med enn 2000 år og har sitt utgangspunkt i Kina. Akupunktur er en effektiv behandlingsmetode for mange fysiske og psykiske plager, noe også omfattende forskning viser. Behandlingen stimulerer kroppens naturlige produksjon og dannelse av flere viktige stoffer som igjen har en positiv effekt på blodsirkulasjon og viktige prosesser i kroppen. Økt produksjon av endorfiner og seratonin har for eksempel en positiv virkning på pasientens psyke. I tillegg virker akupunktur muskelavslappende og har også en positiv påvirkning på kroppens immunforsvar. Enkelt forklart fjernes blokkeringer og balansen i kroppen gjennopprettes. I behandlingen benyttes sterile tynne akupunkturnåler som stimulerer bestemte punkter i kroppen. Du føles en svak stråling når de tynne nålene stikkes inn i kroppen. Nålene skal virke i 20-40 minutter.  

 
Qi

Qi betyr energi og målet med akupunkturbehandlingen er å få energien til å flyte fritt igjen slik at kroppens ulike deler får nok og riktig næring. I Kinesisk medisin består kroppen av vitale organer som bindes sammen med energibaner, også kalt meridianer. I energibanene skal Qi (energien) flyte fritt. Problemer og sykdom oppstår når energistrømningene blir forstyrret og hindret. Akupunktur har som mål og gjenopprette denne balansen, og nålene kombinert med grundig kompetanse er redskapet akupunktøren bruker. Målet er å stimulere kroppen til selv å helbrede sykdom og problemer.

Det finnes to hovedtyper akupunktur, klassisk og medisinsk

Den klassiske er basert på en kombinasjon av tradisjonell kinesisk medisin og vestlig medisin. Den medisinske er basert kun på vestlig medisin. Autoriserte akupunktører har kompetanse på begge typene.

Diagnosestilling ved klassisk akupunktur

Behandleren starter behandlingen med å stille en diagnose basert på samtale og undersøkelse av pasienten. Undersøkelsen danner grunnlaget for behandlingen og bestemmer hvor nålene skal settes. Gjennom nøye observasjon av pasienten kan ubalanser i kroppen identifiseres. Tunge, puls, ansiktsfarge og stemme er blant det som undersøkes nærmere. Pulsen måles flere steder på kroppen og pulsens styrke og rytme gir behandleren viktig informasjon om pasientens tilstand.

Diagnosestilling ved medisinsk akupunktur

Ved medisinsk akupunktur anvendes akupunktur som en del av behandlingen og ikke som hovedinstrument. Diagnosen kan resultere i at behandleren velger en annen behandling enn akupunktur. Diagnosestillingen kan sammenlignes med et ordinært legebesøk.  

Øreakupunktur

Øreakupunktur (auriculoterapi ) har utgangspunkt i en teori om at alle kroppens funksjoner og bestanddeler er koblet til øret. Den moderne formen ble utviklet på 50-tallet av den franske legen Paul Nogier. Gjennom å stimulere punkter i øret kan ulike problemer behandles. Det finnes over 100 slike punkter i øret, alle med sin egen link til en del av kroppen. Behandlingen foregår derfor utelukkende med nåler i øret. Verktøyene som brukes er nåler, massasje, trykkbehandling, elektrisk stimulering, laser eller lys. I tillegg kommer injeksjon av ulike medikamenter i bestemte deler av øret.

Hvert punkt har en kobling til en kroppsdel.

Akupunktur 1

Dette kalles også bioholografisk behandling som også er relatert til soneterapi. Behandlingen utføres ved hjelp av nåler, i enkelte tilfeller kombinert med et lite plaster på det aktuelle punktet. Plasteret sitter på i noen dager. I Kina plasseres også frø på spesielle punkter på øret. Disse blir sittende i flere dager og pasienten skal selv stimulere disse punktene med jevne mellomrom som en del av behandlingen. En variant av behandlingen er å la små nåler bli stående i lengre tid. Disse nålene kalles semipermanente nåler og inngår som en del av lengre behandling. Vanligvis utføres øreakupunkturen sammen ordinær akupunktur. Øreakupunkturen kan likestilles med andre metoder hvor behandlingen fokuserer på en bestemt kroppsdel som nese, ankel, munn, skalle, fot og hånd. Behandling på foten kalles fotsoneterapi. Disse behandlingsformene er samlet i ECIWO biologien. Øreakupunktur er svært utbredt innen moderne medisin og praktiseres over hele verden. Metoden er godkjent av Verdens Helseorganisasjon.    

 

 

 

 

Hvordan foregår akupunkturbehandlingen?

Behandlingen utføres ved å stikke/sette tynne nåler på utvalgte punkter. Når nålen er på plass i riktig dybde beveger behandleren nålen opp og ned for å stimulere punktet. Behandleren kommuniserer undrveis med pasienten for å forstå om nålene settes riktig for å oppnå optimal effekt. Det finnes 360 akupunkturpunkter. En behandling består som regel av plassering av 2-20 nåler. Nålene skal sitte i 20 til 30 minutter. Pasienten blir liggende under hele behandlingen.

Hvor mange behandlinger er nødvendig?

Dette vil selvfølgelig variere, men 5-15 behandlinger er det normale.

Behandling ved medisinsk akupunktur

Utøvere av medisinsk akupunktur fokuserer mindre på å stimulere enkeltpunkter og mer på en direkte behandling på det området som skal behandles. Det handler mer om riktig dose. Riktig dose vil si hvor mange nåler som skal brukes, nålenes størrelse, hvor langt ned de settes samt i hvor lang tid de skal stå i. Et eksempel på en slik behandling er en øm muskel. Innen den medisinske akupunkturen anvendes vanligvis 1 til 20 nåler. Disse står i mellom 10 og 30 miuntter.  

Hva kan behandles med akupunktur?

Akupunktur behandler en lang rekke helseproblemer.

– Kronisk smerte

Migreneproblemer, ulike typer hodepinne, muskelsmerter og smerter i ledd. Eksempel på smertesteder er nakke og skuldre, hånd med fingre og ledd, rygg, hofte og ben fra lår til tå.

– Kroniske luftveisproblemer

Allergiske plager, bihulebetennelser, betennelse i halsregionen samt mandler. Luftveissykdommer som astma og bronkitt.

– Mage/tarm forstyrrelser

Fordøyelsesproblemer, ubehag og oppkast etter operasjoner, sur mage på grunn av syre, avføringsproblemer, diarè, galle og tarmforstyrrelser.

– Hjerte og blodomløp

Blodtrykk for høyt eller for lavt, ulike typer hjerteproblemer, krampe.

– Urinveis- og genitaliaproblemer

Urinveisproblemer som inkontinens, urinretensjon, blærekatarr og blæresten. Ufruktbarhet og impotens, dårlig kvalitet på sæd.

– Kvinnelige gynekologiske forstyrrelser

Smerter og spenninger i forbindelse med menstruasjon, ufruktbarhet, svangerskapsproblemer, smerter og kvalme. Fødselsforberedende behandling, igangsetting av fødsel.

– Depresjon

Akupunktur kan behandle lettere angst og depresjon. Har også gunstig virkning på stress og problemer knyttet til søvn.

– Rusavvenning og spiseforstyrrelser

Kan bidra til å redusere eller fjerne avhengighet av alkohol, tobakk og narkotika. Har også en gunstig effekt på ulike spiseforstyrrelser.  

Kosmetisk akupunktur

Kosmetisk akupunktur er et alternativ til skjønnhetsoperasjoner og botoxinjeksjoner. Behandlingen er naturlig og fører ofte til at pasienten kan redusere bruken av medisiner mot hudproblemer. Behandlingen fører til bedre blodsirkulasjon i hud og muskler og gjør huden mer energisk. Behandlingen er populær hos eldre som er opptatt av et fint utseende, uten å måtte ty til fysiske inngrep. Pasienten slipper bivirkninger og har full kontroll på hele prosessen. Det er for det meste kvinner som ønsker slik behandling. Yngre kvinner ønsker behandling for kviser og hormonelle forstyrrelser i huden. Kvinner i alderen 30 – 70 år ønsker å stramme opp og løfte huden i ansikt og hals og få et friskere utseende. Eldre kvinner over 70 år ønsker først og fremst å oppnå økt velvære gjennom behandlingen.

Typiske behandlingsområder for kosmetisk akupunktur:

Pløsete hud Poser under øynene Tunge, hengende øyenlokk Hengehake Linjer og rynker Uren hud, kviser og problemer med eksem Cellulittbehandling Første fase av behandlingen går over 5 til 10 uker med ukentlige behandlinger. Deretter anbefales det vedlikeholdsbehandlinger 3-4 ganger i året. Behandlingen passer for alle, men må utføres av profesjonelle behandlere som har grunnleggende kunnskap om akupunktur. Dette gjelder særlig for gravide pasienter.

Risikerer du bivirkninger?

Kosmetisk akupunktur er en naturlig og veldig skånsom behandlingsmetode. Bortsett fra litt ubehag når nålene settes samt mindre blåmerker som forsvinner raskt er det ikke risiko for bivirkninger.  

Akupunkturbehandling av gravide

Akupunktur blir stadig mer populært blant gravide. Målet er å fjerne eller redusere plager og smerter i svangerskapet. Behandlingen forbereder kroppen på fødselen og kan medføre at fødselen går lettere. Akupunktur kan gi deg en ny opplevelse av ditt svangerskap. Du kan bedre kjenne gleden av at en liten person vokser i deg. Noen ganger blir plager under graviditeten helt borte med akupunktur, men uansett kan du regne med at plagen du har blir mildere. Som gravid er du i en prosess og du forandrer deg for hver uke som går.    

 

Er akupunktur farlig?

Akupunktur er ikke farlig så lenge behandlingen utføres av personer med riktig kompetanse og hvor kravene til hygiene er ivaretatt. Det er svært sjelden noen blir skadet gjennom akupunktur og den regnes som en meget trygg behandling. De vanligste skadene er små blødninger og infeksjoner. Ved hjelp av god hygiene, strenge steriliseringsrutiner og bruk av engangsnåler reduseres risikoen for infeksjoner til et absolutt minimum.

Hva med bivirkninger?

Behandlingen kan føre til uskylde bivirkninger som smerte, svimmelhet og kvalme. Dette er tilstander som i de aller fleste tilfeller fort går over. Tar man det totale antall behandlinger i betraktning er omfanget av bivirkninger veldig lite.

Hvem bør unngå akupunktur?

Ikke alle kan benytte seg av denne behandlingen. Har man angst for nåler, er bløder eller tar blodfortynnende medisiner er det ikke aktuelt med denne behandlingsformen. Det samme gjelder for pasienter med hjerteproblemer, metallallergi, svakt immunforsvar, personer med ulike infeksjoner eller har alvorlige psykiske lidelser som paranoia. Nervesykdommer og alvorlige lammelser er også uforenelig med akupunktur. Akupunktur er trygt når det utføres på riktig måte og av autoriserte behandlere.  

Kan akupunktur brukes i behandling av kreft?

Akupunkter er en utbredt form for alternativ kreftbehandling. Målet er først og fremt å redusere plager ved den medisinske behandlingen. Eksempler på positiv bruk av akupunktur ved kreftbehandling er: Redusere smerter fra kreftsykdommen og behandlingen Redusere bivirkninger fra kreftbehandlingen, redusere kvalme ved cellegiftbehandling Hindre hetetokter og redusere tørrhet i munnen  

Tilbys akupunktur gjennom den offentlige helsetjenesten?

Akupunktur tilbys ved flere norske sykehus og helseinstitusjoner. Stadig flere leger er positive til akupunktur som en del av behandlingen. Behandlingen tilbys i hovedsak på fødeavdelinger, ved smerteavdelinger og ved rehabilitering, blant annet etter slag.

Akupunktur i behandlingen av smerte og ved fødsel

Norske sykehus og andre helseinstitusjoner kan vise til gode resultater for behandling av smertetilstander med akupunktur. De gode resultatene har gitt behandlingsformen bredere aksept i fagmiljøene og derigjennom blitt en del av behandlingstilbudet. De fleste fødeavdelinger anvender akupunktur og det er dokumentert at akupunktur reduserer fødselssmerter og er et alternativ til medisinsk behandling.  

Velg en godkjent akupunktør!

Du må forsikre deg om at akupunktøren er medlem i Akupunkturforeningen. Da er du trygg på at papirer, utdannelse og godkjenning er i orden. Foreningen stiller høye krav til sine medlemmer når det gjelder fagkunnskap og kompetanse.  

Kan barn behandles med akupunktur?

Det er ingen begrensninger på behandling med akupunktur av barn. Her gjelder de samme reglene som for annen helsebehandling. Er barnet under 16 år er det den med foreldreansvaret som bestemmer. Det betyr at barnet må ha samtykke. Er barnet under 12 år skal behandleren ha spesialkompetanse (videreutdanning) som dekker dette området..  

Hvilke nåler brukes i akupunkturbehandling?

Akupunkturnåler er laget i rustfritt stål, sølv eller gull. Det finne seks typer. Nålene bestemmes av tykkelse, bredde og lange samt tyngde og størrelse på nålehodet. Tykkelsen varierer fra 0,011mm til 0,35mm. Lengden fra 6 mm til 8 cm. Nålene har stor styrke og er veldig solide. De er også formet slik at stikksmertene reduseres.

You may also like...