Er angsten din normal – eller et tegn på noe alvorlig?

Angstlidelser

Det er normalt å føle angst fra tid til annen. Kanskje du er nervøs for å snakke offentlig, bekymret for et helseproblem eller bekymret for økonomien din. Så urovekkende som det kan være, er sporadisk angst ikke skadelig. Faktisk kan det faktisk være nyttig, og tjene som motivasjonen du trenger for å takle nye utfordringer.

Men for mye angst er ikke sunt. Det kan også være et advarselstegn på en angstlidelse eller en annen medisinsk tilstand som trenger behandling, ifølge Christina Lynn, MD, medisinsk direktør for Behavior Health Unit ved Grand Strand Medical Center i Myrtle Beach, South Carolina. Vi snakket med Dr. Lynn om angst, og hun ga litt innsikt i hva som er normalt, hva som er overdrevent og når det kan være et rødt flagg for et alvorlig helseproblem.

Spørsmål: Er det normalt å oppleve angstanfall?

Svar: Ja, angst er en normal reaksjon som alle opplever. Det er faktisk en del av det som driver folk. Det hjelper deg å forberede deg. Det hjelper deg å stå opp om morgenen, for å få arbeidet gjort. Hvis vi ikke hadde angst, ville du ikke vært like motivert til å gjøre ting. Det får deg til å ta det ekstra steget, å kle deg litt pent og gjøre et godt førsteinntrykk. Det er en normal reaksjon på stressende hendelser og endringer. Vi forventer at folk har angst. Jeg ville faktisk vært mer bekymret hvis noen ikke hadde angst når de taklet endringer.

Spørsmål: På hvilket tidspunkt begynner angst å bli et problem?

Svar: Angst blir et problem når det er svekkende og tar over livet ditt. Når det skifter fra å være noe som motiverer deg til å ta et ekstra steg i livet til noe som hindrer deg i å gå videre. Når angsten din blir så påtrengende at du ikke kan tenke forbi den og alt du gjør er å bekymre deg. Når du våkner midt på natten og du er bekymret for neste dag. Når du ikke forlater huset fordi du er bekymret for hva som skal skje, hva du kommer til å savne eller hva du skal gjøre. Angst er et problem når det forstyrrer livet ditt og ikke lenger hjelper deg med å forberede deg på det.

Spørsmål: Finnes det forskjellige typer angstlidelser?

Svar: Ja, det er mange forskjellige angstlidelser. Generalisert angst er sannsynligvis den vanligste. Personer med generalisert angst blir for engstelige for en rekke hverdagslige ting. Det er også sosial angst, som er mer en prestasjonsbasert angst. Jeg ser det mye hos høypresterende, administrerende direktører og andre fagfolk. Panikklidelser fører til at folk får panikkanfall. Noen ganger har disse intense episodene av frykt visse triggere og noen ganger ikke. Fobiforstyrrelser oppstår når veldig spesifikke ting forårsaker angst, for eksempel høydeskrekk eller edderkopper. Du kan også ha angst for en medisinsk tilstand du står overfor. For eksempel, hvis du har hatt hjerteinfarkt, kan frykten for å få et nytt hjerteinfarkt være så intens at det forstyrrer livet ditt.

Spørsmål: Gir angstlidelser også fysiske symptomer?

Svar: Hvis du har normal angst, kan pulsen din øke. Du kan bli litt svett og ha litt urolig mage. Når det begynner å gå over i patologisk angst, kan du begynne å få mer hodepine. Du kan også utvikle symptomer som ligner IBS [irritabel tarmsyndrom], som diaré, kvalme og oppkast. Symptomene kan bli så alvorlige at du går til legekontoret fordi du bokstavelig talt er syk. Musklene dine kan gjøre så vondt at du sliter med å komme deg ut av sengen og fungere.

Spørsmål: Kan symptomer på angst signalisere en underliggende medisinsk tilstand – ikke et psykisk helseproblem?

Svar: Absolutt. Hvis blodsukkeret faller for lavt, kan det føre til at du svetter og føler deg skjelven, noe som kan forveksles med angst. Hvis skjoldbruskkjertelen din er overaktiv, kan du svette for mye og føle deg rastløs og nervøs. Disse symptomene kan forveksles med angst. Uregelmessige hjerteslag og takykardi, som er økt hjertefrekvens, kan også presentere seg som en angstlidelse. Dehydrering ser ofte ut som angst fordi det øker hjertefrekvensen og kan få deg til å føle deg ør eller svimmel. For kvinner kan hormonelle ubalanser utløse angst samt humørsvingninger, søvnløshet og depresjon. Hvis du har symptomer på angst, vennligst få en medisinsk undersøkelse fordi det kan være en faktisk fysisk tilstand som trenger behandling. Ikke bare anta at det er angst. Se etter den medisinske årsaken først.

Spørsmål: Blir angstlidelser ofte avvist som «bare en del av livet»?

Svar: Angstlidelser er svært behandlingsbare, men mange mennesker mottar ikke behandling. Vårt samfunn og vår kultur, vi er virkelig bak tiden. Vi snakker ikke mye om det. Vi søker ikke hjelp. Den mentaliteten må endres. Vi må begynne å tenke på angst og depresjon som faktiske helseproblemer, som diabetes, hjerteinfarkt og slag, og begynne å behandle dem som sådan.

You may also like...