Bør jeg la babyen min «gråte den ut»?

Spedbarn skrikende

For de fleste nybakte foreldre er søvnmangel en overgangsrite. Noen ganger kan det virke som om det nyfødte barnet ditt ikke sover i det hele tatt. I virkeligheten trenger mange babyer faktisk opptil 19 timers søvn hver dag. Problemet er at de har en tendens til å slumre bare i korte en til to timer lange spruter og bestemmer seg ofte for å være våkne i de små nattetimer, når du er desperat etter å holde øye med.

Men fortvil ikke. Det er noen gode nyheter: De fleste babyer setter seg inn i en forutsigbar søvnplan etter hvert, sier Alison Niebanck, MD, assisterende professor i pediatri ved Mercer University School of Medicine og programdirektør for pediatrisk residency-programmet ved Memorial Healthin Savannah, Georgia. Og med litt strategisering kan du komme deg dit raskere. Dette er hvordan.

Følg strømmen tidlig

Babyer yngre enn 4 måneder har ikke evnen til å berolige seg selv – å roe seg ned når de blir stående alene i barnesengene. «Hovedpoenget for små babyer er å holde og elske dem, og deretter legge dem forsiktig fra seg når de sover,» sier Dr. Niebanck. Av den grunn, sier hun, bør du ikke bare gå bort og la spedbarn i denne alderen «rope det ut.»

Hvis du derimot er fristet til å ta babyen med deg i seng, er ekspertråd enkelt: Ikke gjør det.

Det er greit å la babyen din sove på rommet ditt de første seks månedene – faktisk anbefaler American Academy of Pediatrics denne praksisen i opptil 12 måneder, da det kan redusere risikoen for plutselig spedbarnsdødssyndrom (SIDS) like mye som 50 prosent. Men babyen din bør bo i sin egen barneseng eller barneseng.

«Voksensenger er ikke trygge for babyer, punktum,» sier Niebanck. Den lille kan bli kvalt hvis en sovende forelder velter over henne, eller hvis hun blir fanget mellom sengegavlen, madrassen og sengerammen eller madrassen og veggen. Andre farer inkluderer kvelning under mykt sengetøy eller fall av sengen.

Hva med svøping?

En langvarig praksis for å hjelpe babyer med å sove er å svøpe eller pakke dem tett for å begrense bevegelsen. Teknikken antas å hjelpe til å roe spedbarn ved å få dem til å føle at de er tilbake i livmoren. Ekspertoppfatninger og forskning om svøping er blandet, og det er en viss bekymring for at svøpte babyer som legges på magen eller som ruller seg opp på magen har en økt risiko for krybbedød.

Hvis du velger å svøpe babyen din, rådfør deg med barnelegen din om hvordan du gjør det riktig, og aldersgruppene når svøping kan være passende. Generelt sett bør svøpte spedbarn bare sove på ryggen, og praksisen bør stoppes når babyen er gammel nok til å prøve å rulle over.

Du kan fange opp noen av fordelene med svøping – mens du reduserer de potensielle risikoene – ved å bruke en sovesekk, som delvis omslutter babyen, men lar hoftene og armene hennes forbli frie, råder Niebanck.

Hvis du føler at både du og babyen er i ferd med å miste vettet, kan det være på sin plass med et skifte av natur, råder Niebanck. Du kan ta henne med på en tur i barnevognen eller kjøre rundt med henne i barnesetet. Vibrasjonen og bevegelsen kan hjelpe henne med å sovne. Bare sørg for at når hun er i drømmeland, flytter du henne tilbake til sengen hennes.

Utvikle en konsekvent søvnplan

En de er rundt 4 til 6 måneder gamle, mange babyer er i stand til å sove gjennom natten (mellom 8 og 12 timer) og er klare for søvntrening, sier Niebanck. «Babyen din begynner å gjenkjenne sitt ytre miljø, noe som betyr at de er klar over soveromsrutiner og hvilket rom de er i,» forklarer hun. «Hvis rutinen din frem til nå har vært å rocke babyen din i timevis med smokken og litt sengetidsmusikk, vil de feste seg til denne rutinen, og du vil bli sittende fast med den.»

For å unngå denne kjedelige skjebnen, sett en kort og repeterbar tidsplan, for eksempel et bad, etterfulgt av noen kos og les en godnatthistorie før du forlater rommet. Sørg for at leggetiden starter tidlig nok til at den lille ikke er overtrøtt og opprørt. Målet ditt er å legge ned babyen din når hun er søvnig, men våken nok til at hun kan assosiere barnesengen sin med prosessen med å sovne, sier Niebanck.

Når begynner du å la babyer gråte det ut?

«Det er veldig viktig at de lærer å sovne på egenhånd, slik at hvis de våkner midt på natten, våkner de ikke resten av husstanden,» understreker Niebanck. «Det du vil i stedet er at de skal berolige seg selv og legge seg igjen.»

Hvis du tror det vil være for traumatisk for deg – eller babyen din – å gå på kald kalkun, kan du prøve søvntrening i trinn. «Sett ned babyen din, si: ‘Det er på tide å legge seg’, og gå ut av rommet,» råder Niebanck. Still inn tidtakeren på telefonen din til to eller tre minutter og forbered deg på protester.

Når timeren går av, hvis babyen din fortsatt er våken, gå tilbake til barnehagen. «Hold interaksjonene dine kort og godt. Stå over sengen, hils dem kort og fortell dem at det er på tide å legge seg, gi dem en rask klapp og dra igjen, sier Niebanck. Ikke ta dem ut av sengen for en kos – eller brøt ut i gråt selv. «Hvis du gjør en stor sak ut av det og viser at du er stresset, vil babyen din ta opp det,» sier hun.

Still inn tidtakeren på fem minutter. Hvis de fortsatt gråter etter denne varigheten, gjenta hilsen-og-gå igjen. Og igjen. Og igjen.

«Hver gang, still inn timeren for lengre perioder til babyen din ikke lenger gråter,» sier Niebanck. På påfølgende netter kan du gradvis forlenge tidsintervallene etter behov – 15 minutter, 20 minutter, 30 minutter – med målet om at babyen din til slutt lærer seg, i løpet av noen dager eller opptil en uke, å sovne på henne egen uten din hjelp.

Hvis du velger denne metoden, er det viktigste å holde seg til den og være konsekvent til de legger seg. Den vanskeligste delen for mange foreldre er å høre babyen deres gråte, men husk at det ikke er et nødskrik.

«De er ikke sultne eller har vondt,» sier Niebanck. «De er bare sinte. Til slutt vil de bli så trøtte at de vil gå i dvale.»

Føl deg ikke skyldig heller. Denne teknikken, også kalt «gradert utryddelse», kan tillate at noen babyer til slutt sovner raskere og sover lenger enn babyer hvis foreldre bruker andre metoder, uten å se ut til å forårsake unødig følelsesmessig stress over tid, antyder en liten australsk studie publisert i 2016 i tidsskriftet Pediatrics.

Bare husk at det ikke er uvanlig at spedbarn som har lært å sove gjennom natten, begynner å få natteoppvåkning igjen.

Øv gode søvnvaner

I tillegg til søvntrening er det andre ting du kan gjøre for å sikre at både du og babyen får bedre søvn.

Spis om dagen, sov om natten. Pass på at du gjør mesteparten av matingen din i løpet av dagen, slik at babyen lærer at dagtid er for å spise og natt er for å sove. Dette er vanligvis mulig ved rundt 4 måneders alder. Det eneste unntaket kan være mødre som ammer, som ofte opplever at babyene deres liker å gruppere mat om natten slik at de kan være nær mamma, sier Niebanck. I så fall må du bare bestemme deg for om du kan glise og tåle hyppige natteoppvåkninger.

Velg dine plasser. Ikke bolt deg inn på babyens rom ved den første lyden av et nattskrik. I mange tilfeller vil hun slå seg til ro og sovne igjen på egenhånd med litt tid.

Legg deg ned tidligere for å sove lenger. Prøv å trekke leggetiden litt tilbake, for eksempel 18:30 eller 19:00, i stedet for 19:30. «Jobbende foreldre liker ofte den kvelden etter at de er hjemme fra jobb. Men hvis du holder babyen oppe for sent, vil de bli overtrøtte og ha mer problemer med å falle og holde seg i søvn, forklarer Niebanck. Du kan gjøre opp den «mamma og meg»-tiden tidlig på morgenen i stedet. Legg merke til at når du setter inn leggetid, hjelper det ofte å være på utkikk etter tegn på søvnberedskap, som inkluderer gjesping, masing, å se bort og gni øynene.

Til syvende og sist er det viktig å huske at hvert barn – og hver familie – er forskjellige. Ingen søvnmetode vil fungere like bra for alle, så det er verdt å prøve og feile før du finner den ideelle strategien. I samråd med barnelegen din kan du utvikle en plan som vil hjelpe babyen din med å etablere gode søvnvaner og hjelpe deg med å få (minst noe av) søvnen du trenger.

You may also like...