Unngå voksen kviser

Voksen kviser

Vil de aldri gå bort? Som voksen forventer du at kviser hører fortiden til. Men for mange voksne fortsetter urenheter å ødelegge ellers sunn hud. For noen mennesker kan akne være enda verre i voksen alder enn i ungdomsårene. Faktisk er det anslått at én av fem voksne mellom 25 og 44 år opplever akne.

Mer enn bare et kosmetisk problem, akne kan i stor grad påvirke livskvaliteten din, uansett alder eller alvorlighetsgraden av tilstanden din. Hvis du kjemper mot tilbakevendende hudutbrudd, kan det å finne en vei til klarere hud bidra til å forbedre selvtilliten og kroppsbildet.

Det er ingen enkelt årsak til akne hos voksne, og på grunn av dette er det ingen sikker måte å unngå eller kontrollere det på. Akne påvirkes av flere faktorer, hvorav mange er utenfor din kontroll. Men måten du behandler huden din på spiller en viktig rolle.

Med litt kunnskap kan du minimere eller potensielt eliminere sporadiske akneutbrudd i ansikt, rygg, skuldre, nakke, bryst, lemmer eller andre steder bare ved å endre noen små atferd.

1. Sjekk hår- og hudproduktene dine
Hårbalsam, geler, pomade, barberprodukter, kosmetikk, fuktighetskremer, solkremer og andre produkter som inneholder olje kan tette porene dine og forårsake utbrudd. Bare å bytte til hår- og hudprodukter som ikke tetter porene – kalt «ikke-komedogene» – kan gjøre en stor forskjell i utseendet til huden din.

Sjekk etikettene på hår- og hudproduktene dine for å se om de er merket oljefrie og ikke-komedogene. Vurder også om du virkelig trenger hvert produkt du bruker. Selv produkter merket med «hudlege testet» kan forårsake akne for noen mennesker. Å minimere antallet produkter du bruker kan bidra til å redusere utbrudd ytterligere. Og når du trener, bruk så lite sminke som mulig. Selv oljefri og ikke-komedogen kosmetikk kan tette porene hvis de brukes under tung, svett trening.

2. Vedta en hands-off policy
Hviler du ofte haken eller kinnene i hendene eller gnir deg på nesen? Å gjøre det kan oppmuntre til vekst av bakterier og forårsake infeksjon i områdene som er mest betent av voksen akne. Vedta en streng hands-off-policy som også gjelder for kviser. Å plukke eller klemme kan drive aknebakterier dypere inn i huden, noe som fører til mer betennelse og muligens permanent arrdannelse. Så prøv å motstå fristelsen til å berøre.

3. Ikke la svetten feste seg
Skyll av så snart som mulig etter trening. Fysisk aktivitet varmer opp kroppen og får svette til å blande seg med hudoljer på overflaten. Sammen fanger de stoffer i porene dine. Hvis en rask skylling ikke er mulig, ta av håndkle og bytt til tørre klær så snart du kan. Å sitte rundt i svette klær, spesielt hvis de er tettsittende, kan føre til akne på brystet, ryggen og andre deler av kroppen. Unngå også å bruke stramme pannebånd eller hatter som gnis mot huden. Hvis du bruker hjelm eller annet sikkerhetsutstyr med stropper, sørg for å vaske stroppene ofte for å redusere bakterier.

4. Unngå overvasking og hard skrubbing
Voksen akne er ikke forårsaket av skitt, så å vaske ofte med sterke stoffer som alkoholbaserte produkter vil ikke løse problemet. Faktisk kan det gjøre situasjonen verre ved å føre til overflødig oljeproduksjon og flere skavanker. Vær god mot huden din ved å vaske forsiktig fra under kjeven til hårfestet med en mild såpe en eller to ganger om dagen. Du vil kanskje oppdage at det å vaske med lunkent vann og bruke rene hender i stedet for en vaskeklut fungerer bra for deg. For å unngå å irritere eller betenne huden din, tørk den tørr – i stedet for å gni den – med et mykt håndkle. Og vær forsiktig når det kommer til renseprodukter som hevder å være formulert for akne utsatt hud, da disse kan etterlate sunn hud tørr og irritert.

5. Senk stressnivået
Når du er under stress, produserer kroppen stresshormoner, som kortisol, som kan stimulere en overproduksjon av olje fra talgkjertlene i huden. Men hvordan forårsaker stress akne? Når denne overflødige oljen blandes med døde hudceller og bakterier, kan det føre til at akne utvikles eller blir verre. Hvis du regelmessig lider av stress, prøv å ta korte pauser i løpet av dagen for å strekke deg og øve dyp pusting. Å trene regelmessig er en annen fin måte å lette angst og redusere stress.

Start med enkelhet
Selv om det ikke finnes noen kur mot akne, kan de fleste milde kviser kontrolleres med riktig hud- og kroppspleie. Start med å fokusere på de grunnleggende strategiene som er nevnt her, og husk at når det kommer til hudpleie, er enkelhet ofte den beste løsningen.

You may also like...