Brystkreft symptomer enhver kvinne bør kjenne til

Brystkreft rosasloyfe

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, unntatt hudkreft, og rammer én av åtte kvinner på et tidspunkt i livet. I 2017 estimerte American Cancer Society (ACS) at mer enn 316 000 kvinner i USA ble diagnostisert med brystkreft, og mer enn 40 000 døde av sykdommen.

Så hva er det? Brystkreft er en sykdom der atypiske celler vokser ut av kontroll, oftest i kjertlene som produserer melk eller kanalene som fører den til brystvorten. For best å beskytte deg selv, lær deg tegn, symptomer og risikofaktorer, og få rask hjelp hvis noe ser ut – eller føles – uvanlig.

Kjenn risikofaktorene

Brystkreft ser ut til å være forårsaket av en kombinasjon av genetiske faktorer og livsstilsfaktorer, inkludert:

 • Alder – eldre enn 50
 • Genetiske mutasjoner – BRCA1- og BRCA2-gener
 • Familiehistorie – mor, søster, datter eller flere slektninger på mors eller fars side med sykdommen
 • Utbrudd av menstruasjon før fylte 12 år
 • Tett brystvev

Å ha disse risikoene betyr ikke at brystkreft er uunngåelig. Mange kvinner med kjente risikofaktorer kan aldri utvikle brystkreft, mens noen kvinner uten risikofaktorer får diagnosen, ifølge ACS.

Likevel kan kvinner kontrollere noen risikofaktorer, som alkoholinntak, vekt, fysisk aktivitet og sigarettrøyking. «Det er faktisk ganske gode data som viser en sammenheng mellom røyking og økt risiko for brystkreft,» sier Alene Wright, MD, en generell kirurg ved Medical Center of Trinity i Trinity, Florida.

Det er også rimelige data, ifølge Wright, at postmenopausal fedme – en kroppsmasseindeks over 29,9 etter overgangsalderen – kan øke risikoen for brystkreft. Hvorfor? Østrogennivået hos overvektige eller overvektige kvinner er høyere.

«Fettceller øker østrogen i lave nivåer selv når eggstokkene dine ikke fungerer lenger,» sier Dr. Wright. «Mange brystkreft stimuleres av østrogen.»

På grunn av den store variasjonen i hvem som utvikler og ikke utvikler brystkreft, er det viktig å kjenne til tegnene og rapportere eventuelle endringer til legen din.

Gjenkjenne tegn og symptomer du ikke bør ignorere

«Jeg tror det viktigste for kvinner å vite er at noen ganger er det ingen tegn på brystkreft,» sier Wright. I stedet blir klumper eller endringer plukket opp på rutinemessig screening.

Noen kvinner opplever symptomer, som en brystklump som varer lenger enn én menstruasjonssyklus, en endring i farge eller tykkelse på huden på brystet eller smerter i et hvilket som helst område av brystet.

Se legen din hvis du merker endringer som:

 • Utflod fra brystvorten når du ikke ammer; utflod kan omfatte blod
  flassende hud eller rødhet, spesielt rundt brystvorten
 • Endring i størrelse eller form på ett bryst
 • Groper i brysthuden
 • Inntrekking av brystvorten

Hvis du merker endringer mellom screeningene, ikke nøl med å diskutere dem med legen din, selv om du nylig ble screenet. Endringer kan være helt normale – eller et tegn på en cyste, infeksjon eller eksem – og legen din kan vurdere og avgjøre om brystendringene dine er grunn til bekymring.

I tillegg til å rapportere nye støt og klumper, bør kvinner også få rutinemessige screeninger. Regelmessige mammografi kan bidra til å oppdage kreft før symptomene vises. Tidlig oppdagelse gir enklere behandling og bedre prognose.

Kvinner bør undersøkes så lenge de har god helse og forventes å leve i minst 10 år, anbefaler ACS.

Siden anbefalingene varierer, er det avgjørende å snakke med legen din om den beste screeningplanen for deg. Wright mener at tidligere screeninger er fordelaktige for pasientene hennes. «Jeg vil anbefale at en kvinne med gjennomsnittlig risiko – noe som betyr ingen sterk familiehistorie, ingen tidligere historie med brystproblemer eller brystbiopsier – starter i en alder av førti og tar en mammografi en gang i året,» sier hun.

Gitt de ulike anbefalingene, hvorfor førti? Det er vanligvis den alderen kvinner begynner å nærme seg overgangsalder, sier Wright. «Og vi vet at brystkreft har en tendens til å være mer vanlig hos kvinner som er i overgangsalderen.»

Hovedpoenget: Hold deg oppdatert på visningene dine og ikke la endringer i bryststørrelse, farge eller utseende gå urapportert. En rask evaluering på kontoret kan være avgjørende for å få rask behandling eller dempe bekymringene dine.

You may also like...