Symptomer på kjøttetende bakterier ?

Kirurgi kjottetende bakterier

Anekdotisk sett ser det ut til å være flere nyhetsrapporter om nekrotiserende fasciitt – en alvorlig, raskt spredende og potensielt dødelig bakterieinfeksjon noen ganger kalt «kjøttetende bakterier» – i varmere måneder. Selv om forskningen er begrenset, har noen studier bekreftet denne trenden, inkludert en artikkel fra 2019 i publisert Saudi Medical Journal som fant tilfeller av nekrotiserende fasciitt økt under varmt og mindre fuktig vær i Nova Scotia, Canada.

«Nekrotiserende fasciitt antas å være mer vanlig om sommeren, fordi folk er mer sannsynlig å ha eksponert hud,» forklarer Anisha Patel, MD, en hudlege ved MD Anderson Cancer Center i Houston, Texas.

Men før du får panikk, innse at sjansene dine for å utvikle det er svært lave.

Forekomsten varierer fra mellom 0,3 til 15 tilfeller per 100 000 personer – eller mellom 0,0003 og 0,015 prosent. Og ifølge et estimat fra National Organization for Rare Disorders, er nekrotiserende fasciitt så uvanlig at leger i gjennomsnitt bare ser to tilfeller i løpet av karrieren.

Likevel sier Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at 700 til 1200 tilfeller rapporteres til det hvert år.

Her er det du trenger å vite om denne sjeldne – men potensielt ødeleggende – sykdommen.

Hvordan du kan få det

Nekrotiserende fasciitt er oftest forårsaket av gruppe A Streptococcus-bakterier, sier Dr. Patel. Dette er den samme typen bakterier som forårsaker halsbetennelse. Men ifølge CDC kan andre bakterier som Klebsiella, Clostridium, Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus og Aeromonas hydrophila, Bacteroides, Clostridium, Pseudomonas og Prevotella også forårsake disse infeksjonene. I varmere sjøvann kan nekrotiserende fasciitt også være forårsaket av Vibrio vulnificus-bakterier.

Mange av disse bakterietypene kan finnes stort sett hvor som helst, inkludert på vår egen hud. Mesteparten av tiden er de ufarlige, forårsaker ingen symptomer eller kanskje mildere hudinfeksjoner som impetigo.

Men noen ganger, når huden eller slimhinnene din blir brutt eller på annen måte kompromittert – for eksempel fra et stikksår, rift, insektbitt, stump traumeskade eller kirurgi – kan disse bakteriene infiltrere kroppen din, infisere fascia, bindevevet som omgir din muskler og organer.

«Det klassiske tilfellet er at noen på stranden går i vannet med et åpent kutt som lar bakterier komme inn i huden,» forklarer Patel.

Ettersom infeksjonen sprer seg raskt, angriper og ødelegger bakteriene omkringliggende vev. Hvis de ikke behandles, kan giftstoffer som skilles ut av bakteriene føre til septisk sjokk eller toksisk sjokksyndrom. I verste fall kan infeksjonen føre til tap av et lem eller til og med død i 30 prosent av tilfellene.

Hvem er mest utsatt

Den gode nyheten er at hvis du er ung og frisk med et tipp topp immunsystem, er det ekstremt lite sannsynlig at du vil oppleve et tilfelle av nekrotiserende fasciitt, ​​beroliger Patel.

Mesteparten av tiden har folk som kommer ned med denne sykdommen andre helsemessige forhold som gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjon. Dette inkluderer personer med type 2 diabetes, nyresykdom, hepatitt B eller C, HIV og skrumplever samt personer som gjennomgår cellegift på grunn av kreft eller de som bruker medisiner som undertrykker immunsystemet.

«Jeg har bare sett to tilfeller av nekrotiserende fasciitt i hele min karriere,» sier Patel. «Det var i to veldig syke mennesker som allerede var alvorlig immunkompromittert.

Symptomer å se etter

Nekrotiserende fasciitt kan begynne uten hendelser, med sårhet som ligner en trukket muskel. Derfra kan tilstanden utvikle seg raskt, ettersom huden vanligvis blir rød, hoven og varm å ta på, med utbruddet av alvorlig smerte som kan virke ute av proporsjon med den tilsynelatende skaden.

Væske- eller gassfylte blemmer kan dannes når huden blir mørkere i fargen fra lilla til svart. Til slutt, når vevet og nervene begynner å dø, avtar smerten. Vanligvis kan smertelindring virke som en god ting, men i tilfelle nekrotiserende fasciitt er nummenhet et tegn på at infeksjonen blir verre.

Etter hvert som infeksjonen skrider frem, er hudsymptomene også ofte ledsaget av høy feber, rask hjertefrekvens, lavt blodtrykk, diaré, kroppssmerter og en generell sykdomsfølelse og noen ganger forvirring.

Dette er alle tegn på at du bør dra til legevakten umiddelbart. Nekrotiserende fasciitt utvikler seg veldig raskt – ofte i løpet av flere timer – og en forsinkelse i diagnosen kan drepe deg.

Hva du bør vite om diagnose og behandling

Mens en computertomografi (CT)-skanning kan bidra til å vise indikasjoner på infeksjon i fascien som væskeansamling, puss og gasslommer, er kirurgi den eneste måten å definitivt diagnostisere tilstanden på.

Hvis en nekrotiserende infeksjon er bekreftet, vil en kirurgisk prosedyre kjent som debridement bli brukt for å fjerne dødt vev og for å forhindre at infeksjonen sprer seg. Legen din vil sannsynligvis også foreskrive antibiotika for å bekjempe infeksjonen.

Tips for praktisk forebygging

Hvis du har et åpent sår, er det best å holde seg unna vannet, råder Patel. Det inkluderer naturlige vannmasser som innsjøer eller hav eller menneskeskapte som boblebad eller svømmebassenger, da de alle har potensial til å bære bakterietypene som kan føre til nekrotiserende fasciitt.

Dekk eventuelle åpne sår du har med en ren, tørr bandasje. Fortsett å skifte bandasjen ettersom den fylles med blod eller puss – eller minst hver 24. time – til skaden er fullstendig leget. Hvis du har et stikksår eller et dyrebitt, skyll det grundig med vann og oppsøk legen din. Du kan trenge antibiotika eller vaksinasjon for å forhindre infeksjon.

Hvis du ellers er frisk og har et mer overfladisk sår som et papirkutt eller et flået kne, sørg for å rengjøre dem med såpe og vann. Men du kan være rolig, sier Patel, vel vitende om at risikoen for å få nekrotiserende fasciitt fra denne typen skraper er svært lav.

Sepsis kjottetende bakterier

You may also like...