Hvilken type kirurgi brukes til å behandle brystkreft?

Brystkreft kirurgi

Kirurgi er en av de vanligste behandlingene for brystkreft. De siste årene har kirurger funnet måter å gjøre operasjoner sikrere, mer vellykkede og mindre invasive. Medisinske fremskritt betyr at personer med brystkreft nå kan velge mellom forskjellige operasjoner, inkludert:

 • Brystbevarende kirurgi, også kalt lumpektomi
 • Mastektomi med flate lukkinger
 • Mastektomi med brystrekonstruksjon

Disse alternativene kan la deg bygge en behandlingsplan rundt dine prioriteringer og livsstil, samt alvorlighetsgraden av brystkreftdiagnosen din. Når det er sagt, kan det føles overveldende å måtte ta en viktig beslutning på et tidspunkt da du kanskje allerede er følelsesmessig eller fysisk utslitt.

Mark Mugiishi, MD er president og administrerende direktør i Hawaii Medical Service Association og en tidligere kirurg som spesialiserer seg på brystkirurgi ved Ekahi Health-Central Medical Clinic i Honolulu. Her gir han enkle svar på de viktigste spørsmålene om hva hver prosedyre innebærer for å hjelpe deg med å føle deg trygg på din endelige avgjørelse.

Kirurgi for å diagnostisere brystkreft

«Kirurgi brukes både til å diagnostisere og behandle brystkreft,» sier Dr. Mugiishi. Hvis et berørt område dukker opp på et mammografi eller en ultralydsskanning, bruker kirurger en nål for å ta en prøve av stedet. De vil da se på det under et mikroskop for å stille en diagnose.

Denne prosedyren, kalt en biopsi, er den eneste måten kirurgen din kan bekrefte at en smertefull klump, en flekk på mammografien eller en endring i brystet ditt er kreft.

Kirurgi for å fjerne kreft

Du og din helsepersonell (HCP) kan diskutere en rekke mulige operasjoner, avhengig av din diagnose og personlige preferanser. For de fleste inkluderer valgene:

Brystbevarende kirurgi (BCS), også kjent som lumpektomi: Målet med BCS er å fjerne svulsten, pluss noe av det friske vevet rundt den, kalt marginen. Marginen blir deretter testet for å avgjøre om hele svulsten har blitt fjernet eller om kreftceller kan ha blitt etterlatt. Mengden brystvev som fjernes avhenger blant annet av størrelsen på klumpen, dens plassering og utviklingen av kreft.

Når det er mulig, prøver kirurger å gjøre BCS – så lenge alt rundt svulsten er sunt vev – fordi det bevarer brystet, sier Mugiishi.

Restitusjonstiden for BCS er relativt kort. Det kan gjøres som en poliklinisk prosedyre, noe som betyr at du ikke trenger å tilbringe natten på sykehuset.

«Etterpå vil du kunne gjenoppta aktiviteter når det passer deg,» sier Mugiishi, selv om det kan ta noen mennesker så lenge som to uker.

De fleste som gjennomgår BCS trenger også stråling, en type terapi som bruker kraftige stråler for å ødelegge kreftceller som er igjen. Stråling er en lokal behandling, kun rettet mot den delen av brystet som er rammet av kreft. Hver person reagerer forskjellig, men stråling kan forårsake bivirkninger som utmattelse og hudirritasjon. Stråling kan også forårsake langsiktige endringer i størrelse, farge, porer, følsomhet og tykkelse på brystene.

Mastektomi: En mastektomi innebærer å fjerne hele brystet. Avhengig av hvor langt kreften har spredt seg, kan noen av strukturene rundt den, som brystmuskler og lymfeknuter, også tas ut. Denne operasjonen kan kreve et sykehusopphold, og det kan ta noen uker før du er tilbake til din gamle rutine.

Du kan gjennomgå en mastektomi i stedet for BCS avhengig av visse egenskaper ved svulsten eller tilstander du har, inkludert:

 • Svulsten din er stor eller det er ikke en klar margin rundt den
 • Du har flere svulster
 • Du vil ikke ha eller kan ikke ha stråling
 • Du har allerede hatt BCS i det brystet, men kreften kom tilbake
 • Du har mutasjoner i BRCA1- eller BRCA2-genet
 • Du har høy risiko for en ny kreftsykdom
 • Du har inflammatorisk brystkreft, en spesielt aggressiv form av sykdommen

Noen gravide som har brystkreft kan også bli anbefalt å ta en mastektomi i stedet for BCS.

Mastektomi med rekonstruksjon: Du kan velge å få utført brystrekonstruksjon umiddelbart etter mastektomi. Denne operasjonen vil gjenoppbygge formen på brystet etter en mastektomi. (Det er også et alternativ etter en mer invasiv BCS-prosedyre.)

Selv om du venter en stund før du gjennomgår rekonstruksjon, er det fortsatt viktig å snakke med både en kirurgisk onkolog med spesialitet i brystkreft og en plastikkirurg før mastektomi. Det finnes forskjellige typer brystrekonstruksjon, så helsepersonell kan hjelpe deg med å bestemme den beste tilnærmingen for deg.

«Hvis du skal ha rekonstruktiv kirurgi i fremtiden, kan du til og med få plastikkirurgen som skal være involvert i den første mastektomioperasjonen,» sier Mugiishi. «De kan justere arrene nøyaktig slik de ville gjort for gjenoppbygging.»

Sjekker for spredning av kreft

Kirurgen din vil mest sannsynlig utføre en vaktpostknutebiopsi under operasjon for fjerning av brystkreft. Lymfeknuter er små kjertler som samler avfall, bakterier og kreftceller, og deretter filtrerer dem ut av kroppen. Når kreft sprer seg, har den en tendens til å nå visse lymfeknuter, eller «vaktpostknuter» først. En vaktpostknutebiopsi innebærer å fjerne lymfeknuten eller lymfeknutene (vanligvis en til tre) som filtrerer og drenerer brystsvulstområdet, og deretter sjekke dem for kreft. Kirurgen vil sende biopsien til et laboratorium slik at en forskningstekniker kan se cellene under et mikroskop for å bekrefte eller utelukke kreft.

«Hvis vaktpostknuten ikke har kreft i seg, er det ikke nødvendig å fjerne mer,» sier Mugiishi. Hvis kreften har nådd den første lymfeknuten, kan det hende at kirurgen må ta flere knuter fra armhulen for å finne ut hvor langt kreften har spredt seg.

Overlevelsesrater, sammenlignet
I 2021 publiserte JAMA Surgery en svensk studie av 48 986 personer som sammenlignet de som gjennomgikk BCS med de som valgte mastektomi. Forskerne fant at den totale 5-års overlevelsesraten for de som hadde BCS sammen med stråling var høyere (95,1 prosent) enn de som hadde mastektomi med stråling (86 prosent). 5-års overlevelsesraten for bare brystkreft var 98,2 prosent for BCS med stråling-gruppen og 90,5 prosent for mastektomi pluss stråling-gruppen.

Det er viktig å merke seg at siden du beholder brystet med BCS, er det en sjanse for at kreft kommer tilbake i det området. Hvis det gjør det, kan det hende du trenger en mastektomi på det tidspunktet, sier Mugiishi.

Forventninger etter operasjonen

Etter operasjonen kan du komme hjem med avløp som ble satt inn i brystet ditt under prosedyren. Noen avløp kan fjernes før du forlater sykehuset. Hvis du har drenering (som kan forbli i løpet av omtrent 1 til 2 uker etter operasjonen), vil du ikke være i stand til å løfte armene eller noe tungt.

Det er viktig å ha på seg skjorter med glidelås eller knapper i denne helbredelsesperioden. Helseteamet ditt vil gi tips om smertebehandling, hvordan du trygt skifter bandasjer og hvordan du dusjer.

Til syvende og sist er valget mellom BCS og en mastektomi svært personlig. Det samme er valget om å velge bort gjenoppbygging. Etter to anfall av brystkreft i en alder av 38, valgte helsejournalist Catherine Guthrie dette selv etter en dobbel mastektomi. Hun skrev et memoar, Flat: Reclaiming My Body From Breast Cancer, for å snakke om reisen hennes og for å oppmuntre andre til å tale for seg selv.

I dag snakket journalist Hoda Kotb i luften i mai 2022 om sin tidligere brystkreftopplevelse. I 2007 gjennomgikk Kotb en mastektomi og var først misfornøyd med operasjonsarrene hennes. Hun valgte å gjenoppbygge, og 15 år senere delte hun en ny følelse av utseendet sitt.

«Nå ser jeg på arrene mine, og jeg er glad,» sier hun.

Velg operasjonen som passer for deg

Når du prøver å bestemme deg for en operasjon, kan du føle at det haster med å fjerne kreften så raskt som mulig. Men det er viktig å ta seg tid til å gjøre følgende:

 • Undersøk alternativene dine. Spør helsepersonell om utdelinger for hver prosedyre. Mens du leser, lag en liste med spørsmål til kirurgen din, og ta notater mens du snakker med dem.
 • Involver en kirurgisk onkolog med spesialitet i brystkreft i ditt omsorgsteam hvis du kan.
 • Diskuter behandlingsplanen din med dine kjære.
 • Finn ut din familiehistorie, inkludert om noen kjære har hatt kreft.

Når det er mulig, få en annen mening også. Dette vil ikke fornærme HCPen din; de vil at du skal føle deg trygg i din endelige avgjørelse. Innsamling av så mye informasjon som mulig kan sette deg til ro og gi deg kontroll over behandlingsplanen din.

You may also like...