Hva er intimkirurgi ?

Gettyimages 941224800
Active athletes sportive couple running with strong persistence on the road in winter nature in the morning.

Gettyimages 941224800

Intimkirurgi er et samlebegrep for operasjoner og behandlinger i genitalområdet hos kvinner og menn. Intimkirurgi blir også omtalt som kosmetisk eller estetisk gynekologisk kirurgi for kvinner, og kosmetisk eller estetisk urologisk kirurgi for menn.

Et intimkirurgisk inngrep skal hjelpe pasienter som sliter med fysiske og psykiske plager tilknyttet genitalområdet. Personer som har behov for intimkirurgi kan ha et medfødt eller et aldersrelatert problem i genitalområdet, men det kan også være forårsaket av skade eller sykdom, eller oppstått i sammenheng med svangerskap og fødsel.

REKONSTRUKTIV INTIMKIRURGI OG ESTETISK INTIMKIRURGI

Vi skiller mellom rekonstruktiv intimkirurgi og estetisk intimkirurgi. Rekonstruktiv intimkirurgi dreier seg om behandling av funksjonssvikt eller plager i kjønnsorganet, eller for å korrigere eller gjenopprette tap av deler eller hele kjønnsorganet, for eksempel rekonstruksjon av ytre kjønnslepper etter kreft.

Estetisk intimkirurgi har som mål å forbedre utseende av de ytre genitalier, for eksempel oppstramming av ytre kjønnslepper. Rekonstruktive og estetiske behandlinger kan være flytende, og er nødvendigvis ikke strengt avgrenset fra hverandre.

HVEM KAN OPERERES FOR INTIMKIRURGI?

Siden de ytre genitalia varierer i stor grad, er det vanskelig å definere hva som er «normalt» og hva som er «unormalt». Noen menn og kvinner sliter derimot med formvarianter av genitalområdet som gir dem fysiske eller psykiske plager, eller begge deler.

For menn kan pungen være så stor at testiklene henger langt ned mellom lårene, eller punghuden trekker seg langt ut på penisskaftet. Hele genitalkomplekset kan også være for stor, med mye fett- og hudoverskudd som henger over penis. Dette kan gi gnagingsproblemer ved tettsittende klær, eller ved fysisk aktivitet og arbeid.

For kvinner kan de indre kjønnsleppene være større enn de ytre. Kjønnsleppene kan være slappe og hengende, eller de kan være i ulik form og størrelse. Hele genitalkomplekset kan også henge, være veldig fyldig eller veldig tynt. På samme måte som for menn kan dette gi fysiske plager.

For noen menn og kvinner fører dette også til problemer i forbindelse med seksuell aktivitet. For eksempel kan menn med kort penisbånd oppleve smerter eller ubehag under samleie, og kvinner på grunn av arrvev etter revning under fødsel. Det kan også virke hemmende, og noen har vanskeligheter med å for eksempel vise seg i offentlige dusjer eller foran sin seksualpartner.

KONSULTASJON

Alle som har behov for, eller ønsker, intimkirurgi må gjennomføre en konsultasjon. I en slik konsultasjon vil du som regel bli spurt om din nåværende helsesituasjon, og det vil bli en gjennomført undersøkelse av genitalområdet og tatt bilder.

Deretter vil aktuelle inngrep og metoder bli diskutert, og du får informasjon om selve operasjonen og forholdsregler for tiden før og etter. Du må være fylt 18 år for å bli operert. Unntaksvis kan yngre bli operert, men kun etter nærmere vurdering, og ved samtykke av foresatte og/eller henvisning fra lege autorisert i Norge.

You may also like...