Irritabel tarm: Kan gluten være skylden?

Irritabel tarm ibs ulceros collitt2

Den vanligste diagnosen for personer som lider av uforklarlig og kronisk diaré og forstoppelse er irritabel tarmsyndrom (IBS), men mange mennesker som blir fortalt at de har IBS faktisk kan leve med cøliaki, en tilstand som en gang ble antatt å være sjelden i de forente stater.

Først relativt nylig har det kommet frem at cøliaki kan være et vanlig gastrointestinalt problem som påvirker så mange som 1 av 100 mennesker i Amerika. Dessverre vet mange av menneskene som lider av denne sykdommen ikke at de har den eller at den sakte kan skade tarmene deres og frarøve kroppene deres for viktige næringsstoffer.

Hva er cøliaki?
Cøliaki er en autoimmun lidelse, og symptomene utløses av gluten i kosten. Gluten er et protein som finnes i korn som hvete, bygg, rug og havre, så de fleste brød, kaker, kjeks, kjeks og frokostblandinger inneholder gluten. Men gluten kan også finnes i andre matvarer, som noen buljonger, imitert bacon og sjømat, bearbeidet kjøtt, marinader, pasta, fortykningsmidler og selvtørrende fjærfe.

Hos personer med cøliaki skader gluten tarmvilli som kler den øvre delen av tynntarmen. Villi kan bli sløvet eller helt flat når de utsettes for gluten i kosten, noe som forstyrrer deres evne til å absorbere næringsstoffene kroppen trenger.

Hva er symptomene på cøliaki?
Personer som lider av cøliaki kan oppleve en klynge av symptomer som er ganske vanlige i den generelle befolkningen og kan derfor lett bli avvist eller feildiagnostisert. Magesmerter, oppblåsthet, løs avføring og forstoppelse er klassiske symptomer på cøliaki. Men ikke alle symptomer på cøliaki er gastrointestinale. Andre symptomer inkluderer leddsmerter, kreftsår, hudlesjoner eller utslett, tap av tannemalje, anemi, forsinket pubertet, kortvoksthet, leddgikt, epilepsi, depresjon, osteoporose og fertilitetsproblemer.

Det er mulig å ha cøliaki og bare oppleve ikke-nongastrointestinale symptomer. Og noen mennesker med cøliaki kan ikke ha noen åpenbare symptomer, men kan fortsatt lide skade på tarmens villi på grunn av glutenforbruk. Gitt spekteret av forskjellige symptomer, er det lett å se hvordan cøliaki ofte blir feildiagnostisert.

Risikofaktorer
Personlige faktorer som kan øke risikoen for cøliaki inkluderer:

  • Å ha en førstegrads slektning (foreldre, søsken, barn) med cøliaki
  • Etter å ha blitt diagnostisert med en annen autoimmun sykdom
  • Å være kvinne
  • Å være kaukasisk

You may also like...