Hvorfor får man vondt i musklene ved influensa ?

A man with influenza and fever aching in his muscles
a man with influenza and fever aching in his muscles

Hvordan influensa kan forårsake muskelsmerter

Influensa er en vanlig sykdom som rammer millioner av mennesker hvert år. En av de mest ubehagelige symptomene på influensa er muskelsmerter, og mange lurer på hvorfor dette skjer. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan influensa kan forårsake disse smertefulle opplevelsene.

Når man blir smittet med influensaviruset, begynner det å formere seg i kroppen vår. Dette fører til at immunsystemet vårt reagerer ved å produsere betennelsesstoffer for å bekjempe viruset. Disse betennelsesstoffene kan også føre til smerter og ømhet i musklene.

En annen faktor som spiller inn når det gjelder muskelsmerte under influensa er feberen som ofte følger med sykdommen. Feber skyldes en økt kroppstemperatur, noe som igjen kan utløse produksjonen av visse kjemikalier i hjernen vår – nevrotransmittere – inkludert prostaglandiner og cytokiner (signalproteiner). Disse stoffene har vist seg å være involvert i reguleringen av smerteopplevelsen vår.

I tillegg bidrar den generelle svekkelsen av immunforsvaret under et influenzautbrudd også til forekomsten av muskelverk hos pasienter med infeksjonssykdommen . Når immuniteten reduseres , får ikke cellenes energiproduksjonsmekanismer nok oksygen eller næringsstoffer fra blodstrømmende kapillærnettverket rundt dem .

Det er også verdt å merke seg at influensa kan påvirke nervesystemet vårt. Dette skjer gjennom en prosess som kalles nevrotropisme, hvor viruset angriper og infiserer nerveceller i kroppen vår. Denne betennelsesreaksjonen kan føre til smerteopplevelser langs nervebanene.

Selv om muskelsmerter ved influensa vanligvis forsvinner av seg selv etter noen dager eller uker når sykdommen går over , finnes det likevel måter å lindre ubehaget mens man er syk . Det anbefales ofte å hvile mye under et influenzautbrudd fordi dette gir immunforsvaret tid til å bekjempe virusinfeksjonen uten ytterligere stress .

I tilegg bør du sørge for god hydrering og inntak av næringsrik mat slik at kroppens energinivå opprettholdes best mulig . Smertestillende medisiner som paracetamol (Panadol) eller ibuprofen (Advil) kan også bidra til midlertidig lettelse fra muskelverket.

For de som ønsker naturlige alternativer, har flere studier vist at massasje- og akupunkturbehandlinger kan være effektive mot muskelverket forbundet med influensa. Disse behandlingene hjelper til med økt blodsirkulasjon rundt de berørte områdene samt frigi endorfiner – «lykkehormoner» -som reduserer smerteoppfatningen vår.

Så neste gang du blir rammet av influensa og lider av disse plagsomme muskelsmertene, husk at det er en naturlig del av sykdommen. Ved å hvile godt og ta vare på kroppen din gjennom hydrering og riktig ernæring, kan du hjelpe immunforsvaret ditt med å bekjempe viruset mer effektivt. Og hvis smerten blir for intens, ikke nøl med å oppsøke lege eller prøve alternative behandlingsmetoder som massasje eller akupunktur.

Husk at influensa bare varer en stund – snart vil musklene dine være friske igjen!