Laserbehandling hud

 


Bli kvitt brillene dine!
Memira er størst i Norden innen øyelaser og linsebytteoperasjoner Nærsynthet, langsynthet, alderssyn eller skjeve hornhinner? Det første skrittet for å få rettet synsfeilen din, er å komme til en forundersøkelse. Her får du svar på om vi kan behandle din synsfeil. Dine øyne er i trygge hender. Les mer på www.memira.no


Akademikliniken – Sentrum – www.akademikliniken.no
Aleris Bergen – Nesttun – www.teresbergen.no
Fana Medisinske Senter – Paradis – www.fanamedisinske.no
Haukeland MediSpa – Haukeland – www.haukelandmedispa.no
Klinikk Bergen – Kokstad – www.klinikkibergen.no
Klinikk Haugesund – Ved Haukeland sykehus – www.klinikk-haugesund.no
Privatklinikken – Landås – www.privatklinikken.no
Total Body Laser – Sentrum – www.totalbodylaser.no
Volvat Medisinske Senter – Laguneparken – www.volvat.no


 

Kan hudproblemer behandles med laser?

Laserbehandling er en populær kosmetisk behandling av huden. Laser kan brukes til behandling og fjerning av arr, fødselsmerker, rynker, pigmentflekker og blodkar. Hårfjerning er også et økende motiv for laserbehandling.

Hvordan fungerer en laserbehandling?

Laser betyr ”light amplification by the stimulated emission of radiation”. Prinsippet er å omdanne energi til en lysstråle med en bestemt bølgelengde og styrke. Laserstrålen, eller lyset, absorberes av huden ved bestråling. Når strålen treffer huden fordampes vesken i hudcellene. Hudcellene dør og løsner lag for lag. Dette betyr i praksis at det øverste laget på huden forsvinner. Når ny hud vokser frem for å erstatte denne vil den være fri for skader. Det finnes forskjellige typer med ulike bølgelengder og ulik styrke. Valget av laser tilpasses den hudfarge hud-skade/forandring som skal behandles. Dette skyldes variasjoner i hvilket laserlys huden absorberer. En laserklinikk har derfor flere ulike lasere for å kunne utføre effektiv behandling.

Hvilke er fordelene med laserbehandling?

Nøyaktig og presis behandling av hudproblemer Du unngår kirurgiske inngrep Lavere risiko for infeksjon Lav risiko for blødning Mindre risiko for dannelse av arr Behandling er rask og effektiv

Hvordan foregår laserbehandlingen?

Laserbehandlingen krever at pasienten får antibiotika og medisiner mot virus for å forebygge infeksjoner i huden. Selve operasjonen skjer med lokalbedøvelse. Huden renses grundig. Pasienten må ha briller som beskytter mot strålingen. Laseren er et mindre håndapparat. Behandlingen har en varighet på en halv til to timer.

Laserbehandling av fødselsmerke, solskadet hud, pigmentflekker og blodårer

Fjerning av tatovering med laser.

Laserbehandling hud 1

Fødselsmerker er en samling av blodårer i det ytre laget av huden. Enkelte av disse forsvinner etter hvert som personen vokser, andre blir mørkere og mer synlige med tiden. Tykke fødselsmerker i kraftig mørk rød farge kalles også portvinsflekker. Noen fødselsmerker, inkludert såkalte «portvinsflekker», vokser man ikke av seg og disse blir ofte tykkere og mørkere med tiden. De fleste av disse kan blekes kraftig ned med laserbehandling. Laserstrålen ødelegger de røde pigmentene i huden. Behandlingen er uten store smerter, de sterkeste kan sammenlignes med lett solbrenthet. Det er som regel nødvendig med flere behandlinger.  Antall behandlinger bestemmes av hvor dypt blodårene sitter i huden. Rød hudskade krever 1-2 behandlinger, fødselsmerker krever flere. Det bør gå 5-6 uker mellom hver behandling.

Hva med bivirkninger?

Moderne lasermaskiner gjør behandlingen nøyaktig og presis mot blodårene (som fødselsmerket består av) uten å skade huden. Laseren kalles pulset fargelaser. Det er derfor svært liten sannsynlighet for negative bivirkninger, behandlingen er veldig trygg. Det er en fordel at behandlingen skjer i så ung alder som mulig.

Laserbehandling mot rynker

Laser er også effektiv i fjerning og reduksjon av mindre rynker og porer. Behandlingen fornyer det øverste hudlaget og strammer opp bindvevet. Rynkene jevnes ut og huden får ny friskhet. Laseren som benyttes er av typen CO2. Dette er en kraftig laser som forbrenner hudcellene med stor nøyaktighet. Underhuden blir oppvarmet og dette stimulerer oppbyggingen av nye elastiske hudfibre. Ved behandling av arr går behandlingen dypere. Er rynkene rundt øynene må pasienten anvende kontaktlinser av stål for å unngå farlig stråling mot øynene.  CO2 behandlingen foregår i narkose i tillegg til lokal bedøvelse.

Hvordan blir resultatet?

Huden blir glattere og rynkene blir mindre. Effekten varer lenge, og betydelig lengre enn andre typer behandlinger. Etter behandlingen vil huden være noe rød, solbrentlignende, i ca 5 måneder. Huden må ikke utsettes for direkte solstråler i ett år. Du kan benytte solblokk i denne perioden.

Laserbehandling av arr

Før og etter laserbehandling

Laserbehandling hud 2

Nakne arr kan være vanskelige å behandle. Behandlingsmetodene blir stadig bedre og de fleste arr kan nå gjøres betydelig penere. 100% fjerning er allikevel i de fleste tilfeller ikke mulig. Arr som går dypt ned i huden må behandles kirurgisk. Arr som ligger i hudoverflaten kan behandles med fraksjonert laser (Erbium eller CO2). Fraksjonerte lasere er den nyeste behandlingsformen. Prinsippet er det samme som for annen laserbehandling. Laserstrålen varmer opp huden på mange punkter, 0,1 – 1,0 mm store, og lager bitte små nesten usynlige sår. Hudlaget skalles av og laserlyset stimulerer til dannelse av nye hudceller (kollagen). Denne metoden gjør det mulig å fokusere veldig presist på et avgrenset område. Resultatet av laserbehandlingen vil variere avhengig av flere faktorer. De aller fleste arr blir mindre synlige, behandlingen kan redusere arr med inntil 90%. Behandlingen foregår med lokalbedøvelse. Pasienten trenger tre til fire dager å komme seg på.

Etter laserbehandlingen

Du kan ha litt smerter i de første dagene etter behandlingen. Det holder med smertestillende tabletter for å dempe smertene. Området som er behandlet er i praksis et brannsår som krever behandling med salve. Huden blir følsom i flere måneder og det er viktig å ikke eksponere huden for direkte sollys uten å bruke krem med høy solfaktor eller solblokker. Eksponeres huden for solstråler før den er 100% helet kan du risikere misfarging i pigmentet.

Kan alle ta laserbehandling?

Laserbehandling av hud passer best for lys hud. Mørkere hud har større risiko for endring i pigmentet. Pigmentet i huden kan bli mørkere eller bli redusert. Pasienten kan ikke ha aktiv herpes eller aktive infeksjoner i i huden og må ikke bruke medikamentene Tetracycliner, Tsotretinoin eller Roaccutane. Behandlingen starter med en gjennomgang av alle forhold slik at du kan være sikker på en trygg behandling.

Hårfjerning med laser

Uønsket hårvekst kan fjernes med laser. Dette er en trygg og behagelig metode som stadig flere benytter seg av. Effekten varierer fra person til person men vil for de aller fleste vare lenge (ikke permanent). Reduksjonen er på 50-80 %. Gjentatte behandlinger vil forsterke dette.

Hvordan fungerer en hårfjerningslaser ?

Effektiv fjerning av hår.

Laserbehandling hud 3

Lysstrålen fra laseren ødelegger både fargepigmentet i håret og hårroten (hårsekkene der roten gror). Er håret lyst eller grått, det vil si med lite fargepigment, vil denne metoden ikke fungere. Laseren reagerer kun på hår med fargepigment. Håret har tre faser i sitt ”livsløp”. Vekst, hvile og fall. Håret har kun pigment i vekstfasen. Effekten av behandlingen avhenger derfor av hvor mye hår som befinner vekstfasen. Dette varierer avhengig av kroppsdel men ligger på mellom 20 og 60 % (armer minst, hake mest). Det betyr at du må gjennomføre flere behandlinger for å få en mest mulig varig hårreduksjon. Du får et merkbart resultat allerede etter 1-2 behandlinger, men som regel kreves det 4-7 behandlinger for et optimalt resultat. Behandlingene utføres med ca 2 mnd. mellomrom. De anbefales en årlig vedlikeholdsbehandling. Hårfjerning med laser dreier seg om å angripe hårroten. Skal behandlingen fungere må det derfor være hår i hårsekken. Det betyr at du før behandlingen (syv uker) ikke må nappe, vokse, ta elektrolyse eller bruke hårfjerningskrem. Det er optimalt å barbere området en uke før behandlingen. Dette er en bortimot smertefri behandling. Det eneste du kjenner er svake stikk under selve behandlingen. Som ved annen laserbehandling av hud må du unngå å eksponere huden for sollys i flere uker etter behandlingen. Gravide kan ikke ta denne behandlingen!

Hva koster det?

I Norge koster en behandling mellom kr 700 og 3.000 kroner ( eks. armhule ca 800,- legger ca 2.000 ).  

 

You may also like...