Optiker


Bergen Optikk – Sletten senter – www.bergenoptikk.no
Brilleland – Flere butikker, se nettsiden – www.brilleland.no
Fana Optikk – Nesttun – www.fanaoptikk.no
Frank Olsen Brilleoptikk – Sentrum – www.frankolsen.no
Interoptik Optiker Bakketeig Vaskerelven – Sentrum – www.oyeoptikk.no
Krogh Optikk – Sentrum – www.kroghoptikk.no
Mester Optikk Bergen – Sentrum – www.mesteroptikk.no‎
Optiker Svabø Synsam – Sentrum – www.synsam.no
Optikus Mon – Sentrum / Galleriet – www.optikusmon.no
Øyeoptikk AS Nils Teigland – Sentrum og Åsane – www.oyeoptikk.no


 

Hva kan optikeren hjelpe deg med?

Optikeren er det stedet du må starte når du vet eller føler du har problemer med synet. Optikeren starter med en grundig undersøkelse av synet og tilstanden til dine øyne. Ved hjelp av avansert teknologi og ulike metoder blir øynene grundig undersøkt. I samarbeid med optikeren kartlegges status og hvilke synsrelaterte behov du har. Til hvilke oppgaver trenger synet hjelp, hvilken løsninger bør du velge?. Det finnes mange måter og korrigere synet på, optikeren hjelper deg å finne den beste løsningen for deg.

 

 

Viktige spørsmål og svar relatert til synsproblemer og løsninger.

Har du dårlig syn?

Et svekket syn utvikles gradvis over lengre tid og det er vanlig å gå en periode med dårligere syn uten å være klar over det. Symptomene er som regel hodepine eller migrene, man blir fortere sliten i øynene og må anstrenge seg mer for å se, for eksempel ved bilkjøring i mørke. Mange blir overrasket over hvor dårlig de ser og får en svært positiv opplevelse når de tar i bruk briller eller linser.

Hva koster en synsundersøkelse?

En synsundersøkelse utføres hos alle optikere og koster rundt 500 kroner. Enkelte optikere tilbyr gratis undersøkelse om det ender i kjøp av briller eller linser. Det er også ofte kampanjer hvor det tilbys gratis synsundersøkelse. Her gjelder det å følge med..

Hvor ofte bør du sjekke synet?

Det anbefales en grundig sjekk av synet hvert andre år. Har du smerter eller andre plager med øynene bør du oppsøke optiker så fort som mulig. Synet kan endre seg selv om du ikke merker det. Med alderen kommer også økt risiko for høyt trykk i øynene, noe som er viktig å starte behandling av for å unngå alvorlige problemer.

Skal du velge briller eller kontaktlinser?

Dette avhenger av mange faktorer og er et tema du diskuterer med optikeren. Den teknologiske utviklingen går raskt også på dette fagfeltet og det finnes etter hvert mange alternative løsninger.

Estetiske aspekt

Briller er godt synlige og setter sitt preg på ditt utseende. Mange tenker ikke mer over dette og synes bruk av briller er enkelt og greit. Briller er også en del av motebildet og mange ser bruk av designbriller som en del av et moteriktig utseende. Andre, gjerne ungdom, ønsker ikke å vise at de har synsproblemer og foretrekker linser som er en usynlig løsning. Det er også vanlig å velge en kombinasjon av briller og linser.

Hvilket bruksområde?

Hva skal du bruke brillene til? Ved situasjonsbestemt bruk som lesing, bilkjøring, tv titting og arbeid er briller praktisk. De kan du lett ta av og på, med linser blir det fort upraktisk. Er du fysisk aktiv og driver med sport eller mosjon med mye bevegelse kan det være upraktisk med briller og mer naturlig med linser.

Fysiske forhold

Ikke alle kan velge mellom linser og briller. Enkelte synsproblemer kan ikke løses ved hjelp linser, for eksempel sterk skjeling.

Hva er progressive glass?

I praksis er dette to briller/linser i èn. Den øvre del av glasset har en bestemt styrke, den nedre del en annen. Overgangen er gradvis. Synet er dermed korrigert for to avstander (som regel leseavstand og langsyn), uten at du trenger å bytte brille. Dette kalles også multifokale glass (flerfokus). Todelingen av glasset er ikke synlig. som korrigerer synet ved ulike arbeidsavstander, fra leseavstand til langsyn. Det finnes også progressive linser.

Hva menes med skjeve hornhinner?

Skjeve hornhinner er en brytningsfeil i øyet. Hornhinnen er den ytterste del av øyet og det sted hvor lysstrålene treffer først. Er denne skjev samles ikke lysstrålene på riktig måte og de treffer netthinnen (den innerste del av øyet) på forskjellige steder, noe som gir et uklart syn. En normal hornhinne samler lystrålene til ett punkt på netthinnen. I teorien trenger et øye med skjev hornhinne egentlig to briller med forskjellig styrke. Siden dette ikke er mulig er korreksjonen lagt inn i brilleglasset eller linsen.

Kan du bruke linser?

Forutsatt at du ikke har alvorlige problemer med samsynet kan du bruke linser. Linsene kan takket være ny og avansert teknologi tilpasses de fleste behov, både styrke og annen korrigering. Ved alderslangsynthet kan du velge progressive (multifokale) linser. Linser gir stor frihet og velges av stadig flere.

Hvilke linser skal du velge?

Endagslinser?

Endagslinser brukes kun én gang. De settes inn om morgenen og kastes når du tar de av før du går til sengs. Fordelen er at du har nye og rene linser hver dag. Du slipper rengjøring og stell. Ett års bruk koster 3-4.000 om du velger en god kvalitet. Endagslinsene er populære, men koster også en god del mer enn andre linser.

Uke- /månedslinser?

Disse kan du bruke i en uke eller måned. Du setter dem inn på morgenen og tar de av på kvelden. Linsene må rengjøres grundig hver kveld, noe som er fort gjort.

Døgnet rundt-linser?

Disse kan du ha på i èn måned i strekk uten å ta de av. Døgnet rundt linser er laget i et materiale (silikon) som ”puster” og slipper tilstrekkelig oksygen inn til øyet.

Fargelinser?

Ønsker du en annen farge på øynene kan du velge linser med farge. Disse finnes både med og uten styrke, men ikke som progressive linser.

Hvor lang tid tar tilvenningen til kontaktlinser?

De fleste må venne øynene til bruk av linser. I starten bruker du de noen timer hver dag. Etter ca 14 dagers tilvenning kan de brukes hele dagen. Dette avhenger av linsetype, blant annet hardheten i linsen. Du må også innarbeide rutinene rundt rens og hygiene.

Passer kontaktlinser til barn?

Barn er veldig aktive og får større frihetsfølelse ved bruk av linser framfor briller. De kan leke fritt og slipper å være redde for å ødelegge brillene. Det anbefales at barn ikke bruker linser før i 8-års alderen. Det er viktig at barna er i stand til å skifte linsene selv samt har forståelse for hva det innebærer å bruke linser. Barn kan bruke linser på samme måte som voksne.

Er det risiko for at kontaktlinser forsvinner bak øyet?

Dette er ikke noe du skal bekymre deg for, linser forsvinner ikke ”inn i hodet”. De kan legge seg på siden av øyet eller under øyelokket. Skulle dette skje er det enkelt å fikse selv eller med hjelp av en optiker.

Flere vanlige spørsmål relatert til syn og øyne

Trenger jeg syns-sjekk for å få sertifikat?

Du trenger en attest fra en optiker på at synet tilfredsstiller kravene for bilkjøring.

Påvirker diabetes øynene?

Diabetespasienter har ofte høyt blodsukker, det har over tid negative konsekvenser for øynene. Blodårene i øynene kan bli skadet og blod kan trenge inn og skade netthinnen. Diabetes kan også forårsake alvorlige øyesykdommer som grå- og grønn stær.

Grå stær

Grå stær.

Optiker 2

Grå stær er en misfarging av øyelinsen. Linsen blir med årene misfarget og uklar. Lyset slipper ikke så lett gjennom og synet reduseres. De fleste får med alderen grå stær i et eller annet omfang. UV stråler er en av årsakene til grå stær. Strålene sliter på øyelinsen, derfor er det viktig å bruke solbriller allerede fra man er barn. Grå stær fjernes ved en operasjon. Dette er et enkelt inngrep som er ganske vanlig.

Grønn stær

Grønn stær er mer alvorlig enn grå stær og er den sykdommen som ødelegger flest øyne i Norge. Grønn stær oppstår som følge av veskeansamling inne i øyet, noe som igjen fører til økt trykk i øyet. Økt trykk er en stor belastning for øyet og man mister synet i stadig større deler av øyet. Blir dette ikke behandlet blir man etter hvert blind. Behandlingen skjer med øyedråper som dryppes på ett par ganger i løpet av dagen. Dråpene reduserer trykket.

Forandres synet ved graviditet?

Hormonendringer kan føre til redusert syn under graviditet. En annen plage er tørre øyne. Problemene forsvinner av seg selv etter fødselen. Gjør de ikke det må du oppsøke lege.

Skader UV-lys øyet?

Ja, UV-stråler er veldig skadelig for øynene og kan medføre flere alvorlige øyeproblemer. Bruk derfor solbriller!

Trenger du briller på jobb?

Få det bedre på jobben med databriller. Godt over halvparten av alle yrkesaktive jobber foran dataskjerm, og to av tre trenger briller. Etter fylte førti må de aller fleste ha en spesialtilpasset brille til skjermjobbing, men behovet kan oppstå tidligere.

Kan du kreve at arbeidsgiver betaler databriller?

Jobber du mye foran dataskjerm trenger du databriller. Dataskjermen belaster øynene og det er viktig å ha de rette brillene for denne bruken. Arbeidsmiljøloven sier at den som arbeider en betydelig del av dagen foran en dataskjerm kan kreve at arbeidsgiver dekke kostnader med anskaffelse av databriller, inkludert test av synet.

Er lyset fra dataskjermer og mobil skadelig?

Store mengder lys fra LED- og LCD-skjermer er skadelig for øynene. For stor eksponering skader netthinnen og kan få alvorlige konsekvenser med blindhet som ytterste konsekvens. Løsningen er brilleglass som er behandlet for å begrense mengden skadelig lys som går gjennom glasset. Dette heter Hi-Vision LongLife BlueControl og sørger for at dine øyne ikke tar skade. Hi-Vision LongLife BlueControl er en glassbehandling som begrenser mengden av skadelig blått lys

You may also like...