Å se sport på TV kan være bra for helsen

Pexels photo 3684122

At det er sunt å drive med sport eller idrett, og at man generelt bør holde seg fysisk aktiv er noe de fleste har fått inn med morsmelken. Mange deltar i konkurranse- og organisert idrett på fritiden for å ha det gøy og holde seg i form. Likevel er det også mange som slutter med idretten på grunn av mangel på motivasjon eller tid. De går heller over til annen form for fast treningsaktivitet eller slutter helt å trene. Det betyr derimot ikke at engasjementet for sport eller idrett avtar.

Pexels photo 3684122

Kilde: pexels

TV-titting gir helsefordeler

I tillegg til eller i stedet for å delta selv, er det mange som jevnlig og svært ivrig følger med på favorittsporten på TV. Det viser seg at denne TV-tittingen kan ha helsefordeler for de ivrigste,
noe som er en god nyhet for mange. Ikke bare kan TV-sport virke som inspirasjon, men en
britisk studie viser nemlig at det å se på sport på TV-en i seg selv kan være bra for helsen.
Studien som tok for seg fotballfans, dokumenterte at i spennende kamper økte pulsen med 64% i
snitt, noe som kan sammenlignes med en kondisjonstrening som tilsvarer hele 90 minutter med
gange.

Selv om det selvfølgelig anbefales å trene for å holde seg frisk, må man ikke nødvendigvis trene hardt for å opprettholde en god helse, skal man tro Åse Bårdsen fra Det Helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø. Hun vil i stedet trekke frem viktigheten av å leve et aktivt liv hvor man sørger for aktiviteter som jevnlig øker pulsen. Å se på en spennende kamp på TV-en kan derfor være med å gi en liten ekstra helsefordel i hverdagen, så lenge man ikke overdriver stillesittingen. Den beste løsningen er derimot en kombinasjon av både å se på og selv delta i jevnlig fysisk aktivitet.

Photo 1528429421263 b742bf08e211

Kilde: unsplash

Ikke like sunt å holde med de som taper

Ifølge den nevnte britiske studien inntrer den positive effekten derimot bare om kampen som sees ender i seier. Mens seier kan føre til et blodtrykksfall og eufori med bedre humør og glede, vil et tap i motsetning ha negativ påvirkning på helsen. Et tap førte nemlig til økt angst og blodtrykk etter kampen, mens humøret faller.

Idealet er å se en spennende kamp for å dra nytte av helsefordelene. Se derfor en kamp av favorittlaget med lav odds, eller av et lag med en noenlunde seiersrekke, slik som Liverpool. Liverpoolsupporterne har kunnet tatt mange lettede pust i bakken med god samvittighet etter tilnærmede treningsøkter den siste tiden. Selv om den nevnte studien fokuserte spesifikt på fotballsupportere, er det sannsynlig at funnene også gjelder andre typer engasjerende sporter og idretter som kan sees på TV.

Hard trening er definitivt viktig for å ha en god helse, men ikke fult så kritisk som mange legger det frem. Man må ikke føle på presset om å dra på treningssenteret flere ganger i uken for å ha god helse. I stedet er det altså mye viktigere å jevnlig holde seg i bevegelse og å være aktiv i hverdagen. Dette kan være lette fysiske aktiviteter som å gå i trapper, gå en tur, eller å bære handleposer. I tillegg kan man altså sette seg ned i sofaen en gang iblant, skru på TV-en og finne frem en spennende sportskamp med god samvittighet.

You may also like...