Fotterapeut

 


Bli kvitt brillene dine!
Memira er størst i Norden innen øyelaser og linsebytteoperasjoner. Nærsynthet, langsynthet, alderssyn eller skjeve hornhinner? Det første skrittet for å få rettet synsfeilen din, er å komme til en forundersøkelse. Her får du svar på om vi kan behandle din synsfeil. Dine øyne er i trygge hender. Les mer på www.memira.no


ABC Klinikken – Sentrum – www.abc-klinikken.no
Aktiv Fotklinikk – Sandsli – www.aktivfotklinikk.com

Emma Farias Fotterapi – Minde – www.emmasfotterapi.no
Fotterapisenteret – Indre Arna – www.fotterapisenteret.no
Jorunns Fotklinikk – Sentrum – www.jorunnsfotklinikk.no/hjem
Laksevåg fotklinikk – Laksevåg senter – www.laksevagfotklinikk.no
Sunn Hud – Nesttun og Apeltun – www.sunnhud.no
Åsane Hud og Fotpleie – Ulset / Åsane – www.asanehudogfotpleie.no


 

Fotterapi og fotpleie gir deg nye føtter

FotbehandlingOver halvparten av alle nordmenn får plager med føttene i løpet av livet. Føttene utsettes for en stor og konstant belastning, det er ikke få tusen skritt som tas hver eneste dag. For å unngå plager er det viktig med godt fottøy, normalt stell av føttene og at man tidlig tar tak i problemer og plager som oppstår. Fotterapeuten hjelper deg med behandling og stell av føttene. Dette er utdannede autoriserte fagpersoner som i tillegg til å behandle også gir råd og tips til hvordan du kan forebygge fotplager i framtiden. Du trenger ikke ha fotplager for å oppsøke en fotterapeut. De fleste tilbyr fotpleie hvor målet er økt velvære.

Hvilke plager kan en fotterapeut hjelpe deg med?

Hard hud og sprekker

Hard hud er en av kroppens måter å forsvare seg mot overbelastninger på. Hard hud har derfor en funksjon for å beskytte muskler, skjelett og vev. Men, hard hud betyr også problemer. Det ene er det estetiske, det andre er smertefulle sprekkdannelser. Sprekker som trenger dypt ned i huden kan både forårsake infeksjoner og soppdannelse. For personer med komplikasjoner i føttene, eller som av andre årsaker ikke har mulighet til å pleie egne føtter, kan hard hud og hudsprekker gi opphav til store smerter, sår og feilstillinger.

Hvordan oppstår hard hud?

Utsettes huden for stor belastning og friksjon reagerer den med å bli sterk og tykk. Typiske steder er under hæl og stortå. Dette er i første omgang ikke et problem. Problemet er at ny hud dannes kontinuerlig og hard hud slites ikke i samme tempo. Derfor vil det oppstå oppsamling av hud som etter hvert kan bli ubehagelig. Blir huden for hard vil den tørke og det kan oppstå sprekker. Sprekker kan forebygges ved å bruke gode kremer og stelle huden. Har skaden først oppstått kan den være problematisk og fjerne. Fotterapeuten er ekspert på slike problemer og kan gi deg den nødvendige behandling.

Behandling av hard hud og sprekkdannelser

Fotterapeuten fjerner hard hud og behandler sprekkdannelser på en skånsom måte ved å skjære, slipe og ”lime”. Plages du med dette er regelmessige behandlinger både viktig og forebyggende.

Dannelse av torner

Har du problemer med hard hud kan det føre til dannelse av torner. Det finnes to typer torner, harde og bløte. Harde torner er hard hud som er presset sammen og danner en hard klump. Disse har en hard kjerne. Bløte torner er sirkelformede og uten kjerne. Disse oppstår som regel rundt knokler på tær som gnikker mot hverandre. Torner kan være veldig vonde og gi store smerter. Torner skjæres av med skalpell eller slipes ned. Behandlingen er enkel og fjerner smerten umiddelbart. En alternativ behandling er liktornplaster. Fagfolk anbefaler fysisk fjerning framfor bruk av plaster for å unngå mulige skader på huden.  

 

Betennelse under føttene

Indre betennelser under foten kan være svært smertefullt. Det vanligste tilfellet er betennelse rundt senen under hælen (Plantarfasciitt). Ved belastning vil det oppstå smerter og du klarer ikke å bevege foten normalt. En annen vanlig betennelse er mellom knoklene framme i foten. Blodårer og nerver som kommer i klem kan forårsake betennelse og plager. Dette kalles Mortons metatarsalgi. Begge disse plagene skyldes ofte feil skotøy eller store belastninger.

Fotvorter

Fotvorter er et virus som er smittsomt. Det finnes flere typer vortevirus. Vanlige smittesteder er i fuktig miljø hvor mange mennesker har oppholdet seg, for eksempel i offentlige dusjer og svømmehaller. Inkubasjonstiden er 1 – 8 mnd. Vorter er ikke farlige og forsvinner som regel av seg selv etter en tid. Mange velger å fjerne vortene om de er smertefulle eller de befinner seg på godt synlige steder. Vorter kan fjernes på mange måter uten stor smerte.

Fotsopp

Fotsopp oppstår i de fleste tilfeller fra fotsvette. Svette og fukt gir grobunn for soppdannelser og det er en kjent sak at fysisk aktive personer er mest utsatt. Det finnes flere typer fotsopp, den mest utbredte starter på huden mellom tærne. Huden blir oppløst og det oppstår kløe og sår hud. I enkelte tilfeller kan det oppstå blemmer med veske. Blir fotsoppen ikke behandlet på en effektiv måte kan du risikere spredning over hele foten.

Negleplager

Negleplager er et helseproblem mange opplever. Smertene kan være store, men heldigvis kan det meste behandles på en effektiv måte. Årsakene til plagene kan være mange.

Inngrodd/nedgrodd negl – negltrang

Selve neglen er ikke skadet. Problemet består i at huden som omgir neglen hovner opp pga at neglen vokser feil. Neglen kan også gro nedover og presses ned i huden. Neglen endrer fasong og buer nedover på sidene. Årsaken er ofte trange sko/strømper, feilklipp av negler, skjev neglvekst, skjevhet i foten eller støt/skader. Dette behandles ved å løfte ytterkantene på neglen for å få avstand til huden. Løftingen skjer ved hjelp av bøyle eller plate.

Neglesvinn

Neglen forsvinner helt eller delvis. Dette problemet oppstår ofte som følge av stort trykk over lengre tid mot neglen. En løsning er å legge til rette for avlastning av neglen kombinert med preparater som beskytter. I enkelte tilfeller lages en kunstig negl.

Neglesopp

En soppinfisert negl får gulbrun farge, har en ubehagelig lukt i tillegg til at den blir tykkere. Vanlig behandling er sliping av neglen i tillegg til ulike midler mot hudsopp.

Innrullet negl

Neglen endrer fasong, ruller seg sammen og blir tykkere. Rundt neglen blir huden ofte hard og det kan oppstå torner.

Hyperkeratose under negl

Her blir huden under neglen tykkere, noe som fører til økt trykk mot neglen. For å fjerne hyperkeratosen må deler av neglen fjernes (ofte gjennom sliping).

Bloduttredelse under neglen

Er du uheldig og får et kraftig slag på neglen kan følgene bli en blødning og oppsamling av blod. Dette kan skape trykk under neglen. For å fjerne trykket må blodet fjernes.

Hallux valgus

Dette betyr at foten har en kronisk skjev posisjon som fører til at stortåen legger seg over en eller flere av de andre tærne. Dette gir store smerter. Behandlingen kan bli omfattende.

Avlastingsterapi

Årsaken til mange fotlidelser er for stor belastning på føttene. Typiske problemer er Hallux valgus, plattfot, manglende tær, hulfot og hammertær. Hver av disse kan ha mange årsaker. Løsning er ofte å avlaste foten ved hjelp av ulike metoder. For stor belastning fører til økt trykk på deler av foten. Dette kan føre til smerter, feil gangfunksjon og skjev fot. Prinsippet i behandlingen er å redusere trykket på enkeltpunkter ved å fordele det over et større område av foten. Sentralt i en løsning er selve skoen. Den må være av en god kvalitet og tilfredsstille kravene fra fotterapeuten. Enkelte avlastinger lages for å brukes i skoen. Dette stiller igjen krav til skoen. Over 70% av trykkrelaterte fotproblemer kan knyttes til skoene.

Hvordan avlaste foten?

Fotterapeuten har flere hjelpemidler for å lage en effektiv avlastning av foten. Det er mange materialer å velge i og flere måter og bygge opp en løsning på. Materialene formes til foten og tilpasses skoen. Ved kortere behandlinger kan avlastingsmaterialene limes direkte på foten. Det er mange hensyn å ta og produksjonen krever kunnskap og kompetanse. De mest brukte avlastingsmaterialene er ullfilt og silikon. Ullfilt brukes blant annet til avlastning av torner og vorter og ulike typer sår. Silicon kan enkelt formes og brukes for avlastning av tær. Ved amputering av tær er en form av silikon med på å skape balanse i foten. Avlastingsterapi er et eget fagfelt innen fotterapien.

Skoveiledning

Valg av sko er helt avgjørende for sunne og friske føtter. Velger du feil sko risikerer du både smerte og andre fotplager. Fotterapeuter har mye kunnskap om valg og tilpassing av sko. Driver du med sport er valg av sko avgjørende for å kunne yte maksimalt uten å pådra seg fotproblemer. Har du sykdommer som revmatiske eller diabetes er valg av riktige sko viktig for å forebygge problemer. Fotterapeuten hjelper og gir gode råd i valg av sko og alt som har med fothelse å gjøre.

Fotpleie eller fotterapi?

Det blandes ofte mellom begrepene fotpleie og fotterapi. Dette er to forskjellige behandlingsformer.  Fotterapi utføres av autorisert helsepersonell og fokuserer på alvorlige fotrelaterte problemer som krever behandling, skjelett, muskler, hud og negler. Til fotterapeuten går du med syke føtter. Fotpleie dreier seg om behandling for økt velvære og kosmetiske motiv og er rettet mot friske føtter. Det er vanlig at fotterapeuter også tilbyr fotpleie.

You may also like...