Mental trening er den nyeste moten innen toppfotballen

Pexels photo 1884574

I profesjonell fotball gjør lagene store forberedelser for å gjøre spillerne i best mulig stand. Det har alltid vært fokus på at spillernes fysiske helse skal være best mulig, og alle profesjonelle lag har fysioterapeuter og medisinske eksperter. De siste tiårene har det også blitt vanlig med ernæringseksperter som hjelper spillerne å spise riktig mat.

Det nyeste tilskuddet blant topplagene er imidlertid noe helt annet. Flere lag har nå ansatt mentale trenere for å sørge for at spillerne har hodet skrudd på riktig. Dette gjelder ikke bare i de største ligaene i Europa, men også i vår norske hjemlige toppdivisjon, Eliteserien for herrer.

Mental health

Kilde: pixabay

Bodø/Glimt satte standarden

Det var ikke slik at Bodø/Glimt var det første laget som benyttet seg av mental trener, men etter deres suverene seriegull i 2020, ble det mange oppslag i media om at lagets spillere benyttet seg av en mental trener. Nøkkelspillere som midtbanegeneralen Patrick Berg var en av flere spillere som benyttet seg av lagets mentale trenger, og snakket med varme ordlag om hvor hjelpsomt han opplevede det.

Nå følger andre lag i Bodø/Glimts fotspor

Nylig kom nyheten om at Rosenborg har hentet danske Martin Lagergaard som mental trener. Dette er ikke første gang Rosenborg har hatt mental trener, da danske Lagergaard faktisk hadde den samme rollen i laget mellom 2008 og 2011, da under Erik Hamréns ledelse. Nå har veterantreneren Åge Hareide tydelig sett verdien av å hente inn en mental trener som kan hjelpe spillerne, og spørsmålet er om det mer stjernespekkede mannskapet til RBK er interessert i å utnytte en slik ressurs, sammenlignet med Bodø/Glimts mer urutinerte spillere.

Det er liten tvil om at Rosenborg gjør dette for å forbedre seg inn mot den nye sesongen, og for å sørge for at forspranget til Bodø/Glimt minsker når kampene settes opp på langoddsen. Når andre lag ser at en konkurrent utvilsomt har hatt stor nytte av en ressurs som det en mental trener er, er det liten tvil om at det er lett å følge i de samme sporene. I alle bransjer er det vanlig å kopiere stegene til de som har suksess, og Bodø/Glimts fantomsuksess med små ressurser har utvilsomt sørget for at mental trening for alvor har inntatt norsk fotball.

Head mental

Kilde: pixabay

Stabæk henger seg også på

Rosenborg er ikke det eneste laget som satser på den mentale biten i årets oppkjøring. Stabæk har også valgt å hente inn en mental trener, i form av Hege Brekke. Klubben har uttalt at målet er å skape en bedre prestasjonskultur, og at fotballen tydelig har mye å lære på den mentale biten.

Har mental trening kommet for å bli i toppfotballen?

Alt tyder på det. I en så konkurransepreget idrett der alle er opptatt å skvise ut mest mulig av spillerne, er lagene villige til å gjøre alt som trengs for at spillerne og laget skal opptre best mulig i kampsituasjon.

Spørsmålet er nok hvordan prioriteringene legges når klubber ikke har så god råd, og eventuelt må vurdere hva som er viktigst; en ernæringsfysiolog eller en mental trener? Tiden vil vise, men per nå er det liten tvil om at det mentale har fått en stor rolle i fotballen.

You may also like...