Mental trening har hjulpet Bodø/Glimt til å bli landets beste fotballag
Bodø/Glimt har imponert alle og enhver som følger med på norsk fotball denne sesongen. Guttene fra nord rykket opp til Eliteserien før 2018-sesongen, og endte et godt stykke ned på tabellen i sitt første år tilbake i norsk fotballs øverste liga. I 2019 slo de til med en svært overraskende andreplass, men da de mistet flere av sine beste spillere etter sesongen, tenkte de fleste at nå var moroa over for de gulkledde. Det skulle vise seg å være dønn feil, for Bodø/Glimt knuste alle rekorder og vant Eliteserien 2020 på suverent vis. Og noe av det mest interessante ved lagets suksess? At flere av spillerne krediterer den mentale treningen klubben tilbyr spillerne.
Mental trening – et undervurdert og tidligere oversett aspekt
I en sport som fotball er det få som i det hele tatt har vurdert mental trening som en faktor som kan hjelpe spillere og lag med å oppnå suksess. I all hovedsak fokuseres det på fysisk og teknisk trening, altså ting som er enkle å måle eller å se med det blotte øyne. For Bodø/Glimts suksessfulle lag har imidlertid mental trening vært veldig sentralt i lagets reise mot toppen. Nordlendingene bruker en tidligere jagerflypilot til å hjelpe spillerne med å å få hode på rett plass. I en sport der tabber og dårlige prestasjoner ofte får større oppmerksomhet enn gode prestasjoner, er det lett for unge og uerfarne spillere å begynne å slite mentalt. Spesielt i disse dager der spillere ukritisk får det glatte lag fra folk på sosiale medier. Mange av spillerne er selv på sosiale medier, og opplever kritikken direkte og ufiltrert, noe som kan være utfordrende.
Det var få tegn på mental slitasje i Bodø/Glimts seiersmarsj mot Eliteserie-triumfen i årets sesong. Om du tror de gulkledde nok en gang vil løfte troféet kan du kikke på bet365 fotball tipping, hvor du kan finne alt om odds. Til tross for at medier, eksperter og hjemmesittende fotballfans var sikre på at Bodø/Glimt kom til å slite med presset utover sesongen, ble det aldri slik – i hvert fall ikke sett utenfra. Laget fremstod svært selvsikre og komfortable hele sesongen gjennom, og viste aldri tegn på usikkerheten folk trodde skulle komme.
Hva er egentlig mental trening?
Mental trening kan virke som et diffust uttrykk som er vanskelig å definere, og det kan nok tolkes på mange ulike måter. Hovedkonseptet er uansett at den mentale treningen skal være med på å utvikle psykologiske ferdigheter slik at personen får utnyttet sine fysiske ressurser på best mulig måte. Det kan være i form av motivasjon, selvtillit, forberedelser, konsentrasjon og andre mentale ferdigheter. I sport er mange av disse ferdighetene helt sentrale i hvordan en utøver presterer i konkurransesammenheng.