Fakta du bør vite om neglesopp

Tanegler

Fakta du bør vite om neglesopp (onychomycosis, tinea unguium)

Mange endringer i negler eller tånegler kan få folk til å tro at de har en soppinfeksjon i neglene, medisinsk kjent som onychomycosis eller tinea unguium.

Soppinfeksjon i neglene gjør at tilstanden høres smittsom ut eller er relatert til dårlig hygiene. Faktisk har opptil 10% av alle voksne i vestlige land soppinfeksjon i neglene. Denne prosentandelen øker til 20% av voksne som er 60 år eller eldre. Tånegelsopp er mye mer vanlig enn neglesopp.

I virkeligheten kan unormalt utseende negler være forårsaket av en rekke forhold, inkludert, men ikke begrenset til, soppinfeksjon. Det er mange andre grunner til at neglene dine kan se annerledes ut.

Neglesvampbehandling
Onychomycosis er en soppinfeksjon vanligvis forårsaket av en spesiell type sopp kjent som en dermatofytt. Siden de fleste av disse infeksjonene er relativt overfladiske, ser det ut til at aktuelle behandlinger burde fungere bra. Dette er ikke tilfelle fordi neglenheten er relativt ugjennomtrengelig.

Hvilke andre forhold kan forveksles med soppspiker?

  • Linjer og «rygger»: Disse er vanlige og kan betraktes som normale. De kan forverres under graviditet. Et stort spor nede i midten av neglen kan være forårsaket av neglebit. Noen mennesker kan utvikle disse endringene etter cellegift.
  • Senile negler: Når du blir eldre, blir neglene sprø og utvikler rygger og separasjon av neglelagene på enden av neglen. For å unngå dette, prøv å rengjøre løsninger og ikke suge neglene i vann.
  • Hvite eller gulaktige negler kan oppstå på grunn av onykolyse. Dette betyr separasjon av neglen fra neglelaget. Fargen du ser er luft under neglen. Behandlingen er å trimme neglen kort, ikke rengjøre under den, polere hvis du vil skjule fargen, og vente i to til tre måneder. Vedvarende onykolyse kan gjøre neglene utsatt for soppinfeksjon.
  • Røde eller svarte negler på grunn av et hematom, eller blod under neglen, oppstår vanligvis fra traumer (som å slå deg på tommelen med en hammer). Det misfargede området vil vokse ut med neglen og trimmes av når du trimmer neglene. Hvis du har en svart flekk under neglen din som ikke er forårsaket av traumer, kan det være lurt å se en hudlege eller en fotpleier hvis det innebærer en tånegl for å sikre at det ikke er melanom (en type hudkreft assosiert med pigmenterte celler). En enkel biopsi kan utelukke malignitet (kreft).
  • Grønne negler kan være forårsaket av Pseudomonas-bakterier, som vokser under en negl som delvis har skilt seg fra neglebedet. Denne infeksjonen kan forårsake dårlig lukt i neglene. Behandlingen er å trimme neglen kort hver fjerde uke, ikke rengjør den, polere hvis du vil skjule fargen, og vente to til tre måneder. Det anbefales også å unngå å legge neglen i bløt i noe slags vann (selv om det er i hansker) og å tørke neglen grundig etter bading. Hvis problemet vedvarer, er det reseptbelagte behandlinger som legen din kan prøve.
  • Uthullede negler kan være forbundet med psoriasis eller andre hudproblemer som påvirker neglematrisen, området under huden like bak neglen. Dette er området neglen vokser fra. Negler som er rammet av psoriasis kan også være solbrune.
  • Hevelse og rødhet i huden rundt neglen kalles paronychia. Dette er en infeksjon i huden nederst på neglen (neglebånd). Hvis infeksjonen er akutt (har en rask start), er den vanligvis forårsaket av bakterier. Det kan svare på varme soaks, men vil ofte måtte dreneres av en lege. En kronisk paronychia oppstår når en neglebånd blir betent eller irritert over tid. Noen ganger vil gjær dra nytte av den skadede huden og infisere området også. Terapi begynner med å holde huden tørr og ute av vann. Hvis problemet vedvarer, bør en lege konsulteres. Antibiotika brukes ikke ofte, men kan være nødvendig ved alvorlig infeksjon.
  • Kronisk spikertraume, som å starte og stoppe gjentatte ganger, sparke og andre atletiske bestrebelser, kan forårsake skade på neglene som kan se ut som soppspiker. Denne typen repeterende traumer kan også forekomme ved visse typer arbeid eller iført tettsittende sko. Noen traumer kan forårsake permanente endringer som kan etterligne utseendet til soppspiker.

You may also like...